Peking a szükséges egészségügyi felszerelés behozatalának megkönnyítését kérte az EU-tól

Kína, koronavírus, Vuhan, Wuhan
Chinese passengers are checked body temperature by staffs wearing mask and rubber glove at the Spring Airlines check-in counter to board an airplane bound for Wuhan at Haneda International Airport in Tokyo on January 31, 2020. The number of the patients who have been infected with a new coronavirus has reached to 9,692 and the death toll has been confirmed over 213 so far as of January 31th in China. ( The Yomiuri Shimbun )
Vágólapra másolva!
Li Ko-csiang, a kínai államtanács elnöke szombaton arra kérte az Európai Uniót, könnyítse meg Kína számára az uniós tagországok által gyártott egészségügyi felszerelések sürgős beszerzését - közölték kínai kormányzati források.
Vágólapra másolva!

Ugyancsak szombaton a kínai külügyminisztérium bírálta Washingtont, mert az Egyesült Államok - amely pénteken egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a járvány miatt - korlátozta a kínai állampolgárok beutazását az országba.

Peking azt kéri az EU-tól, hogy könnyítse meg az egészségügyi felszerelések behozatalát Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Masamine Kawaguchi

Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő újságíróknak azt mondta,

és az semmiképpen sem Washington jószándékát tükrözi.

12 ezer fertőzött, 259 halott

Az Egyesült Államok egészségügyi és emberi erőforrásokért felelős minisztere, Alex Azar pénteki sajtókonferenciáján jelentette be, hogy az országba vasárnaptól nem léphetnek be olyan nem amerikai állampolgárok, akik az elmúlt két hétben Kínában jártak. Hozzátette, hogy

az intézkedések a vírus terjedésének megelőzését szolgálják.

A döntés alól kivételt jelentenek az Egyesült Államokban állandó tartózkodási engedéllyel (úgynevezett zöldkártyával) élő kínaiak, és azok, akiknek közvetlen rokonuk él ott.

Szombatra virradóra a CCTV kínai állami televízió a Nemzeti Egészségügyi Bizottság adataira hivatkozva arról tudósított, hogy a járvány halálos áldozatainak a száma 259-re nőtt, és csaknem 12 ezer fertőzöttet tartanak nyilván az országban.