Brüsszelben ökológiai bűncselekmény a biciklilopás

Vágólapra másolva!
Egy brüsszeli férfi ellopott egy biciklit az egyik helyi metróállomásról, amiért most a bíróság három év börtönbüntetésre ítélte. A bíróság szerint a lopás ökológiai bűncselekmény volt, mert így a gazdájának más, kevésbé környezetbarát közlekedést kellett választania, ezért hozzájárult a klímaváltozáshoz – írja a V4NA.
Vágólapra másolva!

Charles S. tárgyalásán a bíró úgy gondolta, hogy a bicikli ellopása arra késztette a tulajdonosát, hogy kevésbé környezetbarát közlekedésmódot válasszon, ezért számít a tett ökológiai bűncselekménynek.

Az ítélet szerint ideje megbüntetni azokat, akik bűncselekményükkel a bolygónak okoznak károkat, hiszen a bicikli egykori tulajdonosa kénytelen volt szennyezőbb közlekedési eszközt használni, ezzel pedig hozzájárult a klímaváltozáshoz.

Arról nem is beszélve, hogy a férfi a bicikli ellopásával drogokhoz tudott hozzájutni, illetve nem is ez volt az első alkalom, hogy megszegte a törvényeket. A Charles S.-re vonatkozó szokatlan ítélet ugyanis nem csak a bíró különös felfogása miatt alakult így, hanem azért is, mert már nem először áll a bíróság előtt.

Korábban ugyanis már kilenc évet kapott több lopásért, így most összesen 12 évnyi börtönbüntetést kell megkezdenie.

Ezek az úgynevezett ökológiai bűncselekmények egyébként valószínűleg a klímahisztéria hozadékai, a kifejezés a számos klímaaktivistától terjedt el mostanában.

A közösségi médiában volt, aki arról írt, hogy azok az emberek, akik megakadályozzák a klímaváltozás elleni akciókat, ökológiai bűnt követnek el, ami egyenesen az emberiség ellen elkövetett bűncselekménynek számít.

De tavaly ősszel az is felmerült, hogy a hitoktatásba bevonják majd az ökológiai bűnöket is, már csak azért is, mert maga Ferenc pápa beszélt arról, hogy az úgynevezett „ecocide-ot", azaz ökológiai gyilkosságot a béke elleni bűncselekmények ötödik kategóriájaként vezetik majd be.