Átalakulnak az erőviszonyok az EP-ben a Brexit után

diplomacy politics Horizontal EU Council staff members remove the United Kingdom's flag from the European Council building in Brussels on Brexit Day, January 31, 2020. - Britain leaves the European Union at 2300 GMT on January 31, 2020, 43 months after th
Az Európai Tanács épületénél lévő brit zászló minden bizonnyal múzeumba kerül
Vágólapra másolva!
Átalakulnak az európai uniós parlamenti erőviszonyok az eddig az Egyesült Királysághoz tartozó képviselőhelyek újraosztásával - mondta Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője szombaton az M1 aktuális csatornán.
Vágólapra másolva!

Hozzátette: a belső arányok megváltoztak, mivel a jobboldali frakciócsoportok, az Európai Néppárt és az Identitás és Demokrácia "kicsit jobban" jártak az újraelosztással.

Elmondta: az Egyesült Királyságnak 73 képviselője volt, 46-ot később belépő államoknak tartanak fenn, és

27-et 14 tagország között újraosztottak, amelyből a legtöbbet, 5-5 helyet a franciák és a spanyolok kapták.

Kiemelte: a Brexit után maradtak olyan tartalmi és politikai kérdések, amelyeket nehéz lesz megválaszolni a pénteki kilépést követő, december 31-ig tartó átmeneti időszakban.

Az átmeneti időszak számos erőpróbát tartogat még, főképp mivel a soros, horvát elnökség idején - június 31-ig - nem biztos, hogy történnek előrelépések - mondta. Az unióban mindenki arra vár, hogy 2020 második felében,

és olyan fontos kérdések, mint az új költségvetés - fűzte hozzá Tóth Erik.