Átalakulnak az erőviszonyok az EP-ben a Brexit után

2020.02.01. 11:40

Átalakulnak az európai uniós parlamenti erőviszonyok az eddig az Egyesült Királysághoz tartozó képviselőhelyek újraosztásával - mondta Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője szombaton az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette: a belső arányok megváltoztak, mivel a jobboldali frakciócsoportok, az Európai Néppárt és az Identitás és Demokrácia "kicsit jobban" jártak az újraelosztással.

Elmondta: az Egyesült Királyságnak 73 képviselője volt, 46-ot később belépő államoknak tartanak fenn, és 27-et 14 tagország között újraosztottak, amelyből a legtöbbet, 5-5 helyet a franciák és a spanyolok kapták. Kiemelte: a Brexit után maradtak olyan tartalmi és politikai kérdések, amelyeket nehéz lesz megválaszolni a pénteki kilépést követő, december 31-ig tartó átmeneti időszakban.

Az átmeneti időszak számos erőpróbát tartogat még, főképp mivel a soros, horvát elnökség idején - június 31-ig - nem biztos, hogy történnek előrelépések - mondta. Az unióban mindenki arra vár, hogy 2020 második felében, a német elnökség alatt rendeződhetnek a kilépés részletei  és olyan fontos kérdések, mint az új költségvetés - fűzte hozzá Tóth Erik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK