Gyilkosság áldozata lehetett a híres mexikói környezetvédő

Vágólapra másolva!
Fejsérülést szenvedett vízbefúlása előtt a királylepkék élőhelyének védelmezőjeként ismert mexikói környezetvédelmi aktivista, Homero Gómez González, aki január közepén tűnt el tisztázatlan körülmények között, és holtteste szerdán került elő egy mezőgazdasági víztározóból Michoacán államban, Ocampo város térségében.
Vágólapra másolva!

Megtalálása után az ügyészség még azt mondta, hogy első látásra nincsenek külsérelmi nyomok a halotton, csütörtökre azonban a halottkémi vizsgálat megállapította a koponyasérülést.

A Greenpeace Mexico gyilkosságról beszél

Az ügyészség folytatja a vizsgálatot, ami az AP hírügynökség szerint arra utal, hogy

a hatóságok nem balesetként kezelik a halálesetet.

Gómez Gonzálezt egy mindössze három négyzetméter területű, hat méter mély, de csak félig vízzel telt tározóban találták meg.

A halottkémi vizsgálat eredménye megerősíti más mexikói környezetvédők félelmeit, hogy az utóbbi években életét az észak-amerikai királylepkék mexikói telelőhelye védelmének szentelő Gómez González az illegális fakitermelésben és más tiltott üzletágakban érdekelt bűnszövetkezetek által tucatszám legyilkolt aktivisták legújabb áldozata.

A Greenpeace Mexico nyilatkozatában már kertelés nélkül gyilkosságként beszélt a pillangóvédő haláláról.

Tüntetéseket, őrjáratokat szervezett

Az agrármérnök végzettségű Gómez González az elmúlt években

felhagyott tanult szakmájával,

és életét teljes egészében pompás királylepke (Danaus plexippus) népszerűsítésének, mexikói telelőhelye, a hegyi fenyvesek védelmének szentelte. Tavaly novemberben megnyitotta El Rosario nevű, lepkemenhelyként szolgáló erdőrezervátumát.

A köztiszteletben álló aktivista igyekezett távol tartani rezervátumától a favágókat, tüntetéseket, felvonulásokat és őrjáratokat szervezett az erdőirtás ellen. Igyekezett rábírni a környékbeli földműveseket, hogy ültessenek fákat a kivágott erdők helyére, sikerült is elérnie 150 hektárnyi, korábban letarolt terület újraerdősítését.

Fivére, Amado Gómez szerint a falusiak attól tartanak, hogy Homero Gómez halálával az erdőknek is vége.

12 környezetvédőt gyilkoltak meg tavaly

Az Egyesült Államokból és Kanadából

késő ősszel királylepkék milliói költöznek Mexikóba,

hogy a michoacáni fenyvesek sűrűjében, az esőtől és hidegtől védve töltsék a telet.

Mexikóban sok környezetvédőt gyilkolnak meg. A Global Witness londoni székhelyű zöldszervezet szerint 2017-ben 15, 2018-ban 14 aktivistát öltek meg Mexikóban.

Az Amnesty International októberi jelentése szerint 2019 első kilenc hónapjában 12 környezetvédő esett a természet kizsákmányolásában érdekelt bűnbandák áldozatául.