Nem fertőzöttek a hazatérő franciák

koronvírus, vírus, Franciaország, Kíne, Vuhan
A crew member of an evacuation flight of French citizens from Wuhan gives passengers disinfectant during the flight to France on February 1, 2020, as they are repatriated from the coronavirus hot zone. - The nearly 200 passengers repatriated are expected to arrive in France on January 31, 2020 and will be be placed in quarantine for 14 days in a holiday center in Carry-le-Rouet, near Marseille, southern France. Some 7,700 cases have been confirmed in China, its country of origin, with at least 170 fatalities. The virus has spread from the city of Wuhan across China to more than 15 countries, with about 60 cases in Asia, Europe, North America and, most recently, the Middle East. (Photo by Hector RETAMAL / AFP)
Vágólapra másolva!
Megérkezett péntek délután a francia állampolgárokat Vuhanból hazaszállító első repülőgép a dél-franciaországi Istres katonai repülőtérre. A 180 utas között egy olyan ember volt, akinél jelentkeztek a betegségre utaló tüntetek, őt elkülönítve egy marseille-i kórházba szállították, ahol kiderült, hogy nem fertőzött. A többieknek két hétig, az új koronavírus feltételezett lappangási idejének végéig egy számukra kijelölt befogadóhelyen, egy tengerparti nyaralóközpontban kell maradniuk.
Vágólapra másolva!

Agnes Buzyn egészségügyi miniszter péntek esti párizsi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az érintett embert egyből a Timone kórházba szállították, kivizsgálták, s a tesztek azt mutatták be, hogy

nem fertőzött az új koronavírussal.

A délután folyamán egy másik hazatérőnél is a betegségre utaló tünetek jelentkeztek, őt is kórházba szállították kivizsgálásra, de nála sem mutatták ki a tesztek a betegséget, így mindketten csatlakoztak a többi hazatért francia állampolgárhoz a karanténként kijelölt befogadóhelyen.

A tárcavezető korábban személyesen fogadta az Istres repülőtéren a 180 hazatérő franciát.
"Honfitársaink francia földre értek, ez mindannyiunknak megkönnyebbülés. Örülnek, hogy itthon lehetnek, biztonságban érzik magukat, azt hiszem" - fogalmazott a miniszter.

A hazatérőknek - akiknek a Carry-le-Rouet nevű tengerparti nyaralóhely egyik üdülőközpontját jelölték ki karanténnak - alá kellett írniuk egy nyomtatványt, amely szerint két hétig nem hagyhatják el a központ területét.

A hazatérő utasok és a személyzet a repülőgép fedélzetén Forrás: AFP/Hector Retamal

"Azért jöttem, hogy elmagyarázzam nekik, hogyan fogjuk ellenőrizni őket, hogy maszkot kell viselniük, amikor kijönnek a szobájukból" - hangsúlyozta a miniszter. Jelezte azt is, hogy

naponta kétszer megvizsgálják a hazatérőket, megmérik a testhőmérsékletüket.

Egy második repülőgéppel további franciák és más uniós állampolgárok várhatóan vasárnap érkeznek meg ugyanerre a repülőtérre.

Carry-le-Rouet településen délután 6 órakor tartottak tájékoztatót a helyieknek, akik előzőleg nem tudtak arról, hogy a településen lesz a karantén.

"A lakosoknak természetesen nem kell semmitől sem tartaniuk (...) a vírus főleg tüsszentéssel terjed, rövid 2-3 méteres távolságról" - mondta a miniszter.