Koronavírus: Korábbi fegyenctáborban alakítana ki karantént Ausztrália

koronavírus
Vágólapra másolva!
Menedékkérők és fegyencek korábbi táborában alakítana ki karantént Ausztrália a Karácsony-szigeten. Az ötlet heves tiltakozást váltott ki.
Vágólapra másolva!

A Karácsony-szigeten található tábor a legmegfelelőbb hely arra, hogy a Vuhanból a koronavírus miatt evakuált ausztrál állampolgárokat elkülönítsék - mondta Peter Dutton ausztrál belügyminiszter csütörtökön Canberrában újságírók előtt, noha számos ausztrál orvos, valamint a sziget hatóságai tiltakoznak a döntés ellen, mert a táborban korábban menedékkérőket és elítélt bűnözőket tartottak fogva.

- jelentette ki Dutton, a vírus kéthetes lappangási idejére utalva. Hozzátette, hogy ilyen rövid idő alatt a szigeten lévő tábor az egyetlen hely, ahol a karantént ki lehet alakítani.

Az ausztrál orvosok szövetsége tiltakozását fejezte ki a döntés miatt. A szervezet vezetője, Tony Barton a Nine Network ausztrál televíziós csatornának azt mondta, a kormánynak inkább az ausztrál szárazföldre kellene az embereket szállítania.

A kormány szándéka ellen felemelte a szavát az ellenzék is, amely szerint a kabinet csupán így próbálja igazolni, hogy rengeteg pénzt költött ezekre a táborokra.

Az ausztrál sajtóban megszólalt több, a járvány gócpontjának számító közép-kínai Vuhanban lévő ausztrál állampolgár is, akik azt mondták,

nem hajlandóak a Karácsony-szigetre menni, inkább Vuhanban maradnak.

Gordon Thompson, a sziget kormányzója az ABC ausztrál hírcsatornának adott nyilatkozatában szintén bírálta a tervet, amely szerinte csak tovább rontaná a helynek a táborok miatt már korábban is megtépázott jó hírét.