Bánhatja, hogy perelt a Kolozsvári Magyar Napokat befeketítő román újságíró

román riporter
Diana Apahidean fotója a Facebook-oldaláról.
Vágólapra másolva!
Megerősítette az alapfokú ítéletet, és jogerősen elutasította a kolozsvári ítélőtábla a Kolozsvári Magyar Napokról lejárató tudósítást készítő újságírónő 100 ezer eurós (33 500 000) kártérítési követelését a Román Közszolgálati Televízióval (TVR) szemben. Amellett, hogy nem kapja meg a kért összeget, Diana Apahideannak ki kell fizetnie a 7100 lejes (fél millió forint)  perköltséget is - számolt be a Maszol.ro erdélyi hírportál.
Vágólapra másolva!

Diana Apahidean a TVR kolozsvári regionális stúdiójának külsős munkatársaként 2015-ben augusztusában készített uszító tudósítást a Kolozsvári Magyar Napok keretében fellépő Beatrice koncertjéről.

Ebben azt sugallta, hogy irredenta rendezvénysorozat zajlik a kincses városban,

és azt állította, hogy az együttes XX. század című dala kedvező fényben tünteti fel Sztálint, Hitlert és az Iszlám Államot is.

Diana Apahidean fotója a Facebook-oldaláról. Forrás: Facebook

A riport egy olyan, a kolozsvári repertoárban nem szereplő, videomegosztóról letöltött 2009-es koncertrészlettel kezdődött, amelyen Nagy Feró azt énekelte: Csak azért is lesz, Kolozsváros ismét magyar város lesz. A Diana Apahidean által forgatott, vitatott tudósítást Adrian Rozenberg felelős szerkesztő a kolozsvári regionális stúdióban akkor nem engedte adásba, egyoldalúnak ítélte, és a kiegészítését javasolta.

Ennek ellenére a TVR központi csatornáinak híradóiban többször is adásba került.

A TVR etikai bizottsága 2016 októberében megállapította, hogy az adásba került tudósítással megsértették a román közszolgálati médium etikai kódexét.

Nagy Feró, a magyar köztévében most szombat este induló "A dal" című produkcióban lesz az egyik zsűritag. Fotó: Csudai Sándor - Origo

Fél éven belül 2017 februárjában az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) tízezer lejes (700 000) bírságot szabott ki a Román Televízió 1-es csatornájára, amiért a Beatrice együttes kolozsvári koncertjéről készült anyagával megszegte a tárgyilagos tájékoztatásra vonatkozó előírásokat.

A TVR kolozsvári regionális stúdiója már előtte, 2016 szeptemberében szerződést bontott az újságíróval, arra hivatkozva, hogy nincs keretük külsős munkatársakra.

Jelenleg a tordai polgármesteri hivatal szóvivőjeként tevékenykedő Diana Apahidean azonban nem hagyta annyiban, egy évre rá keresetet nyújtott be a törvényszékre, azaz beperelte a bukaresti TVR-t és a kolozsvári regionális stúdiót is.

Az újságíró 100 ezer eurós vagyoni kártérítést kért a szakmai jó hírének és emberi méltóságának megsértése miatt, és azt szerette volna, hogy a két médiaintézmény a sajtón keresztül kérjen tőle bocsánatot az okozott sérelmekért. Ráadásul azt is kérte, hogy a TVR vegye le a honlapjáról az etikai bizottság elmarasztaló jelentését.

A Kolozs Megyei Törvényszék a 2018 decemberében hozott alapfokú ítéletében a TVR perbehívását megalapozatlannak nyilvánította, és elutasította.

Emellett arra akkor kötelezte Diana Apahideant, hogy fizessen ki 6 939 lej perköltséget a TVR-nek.

Ezt az ítéletet idén január 21-én megerősítette a kolozsvári táblabíróság is, amely Apahidean kártérítési követelését jogerősen elutasította, és az időközben 7 117,50 lejre nőtt perköltség kifizetésére is kötelezte a volt újságírónőt.

Nagy Feró énekes, a Beatrice rockegyüttes frontembere életműkoncertjén a Papp László Budapest Sportarénában 2018. április 7-én este. Forrás: MTI/Mohai Balázs

Egyébként az erdélyi gyökerekkel rendelkező Nagy Feró és zenekara, a Beatrice a riport elkészülte után egy évvel szintén vendégszerepelt a 7. Kolozsvári Magyar Napokon, ahol akkor a frontember arról is beszélt, hogy szinte már hazajárnak Kolozsvárra, és mit jelent számára a városban fellépni.