Ezt tudjuk eddig a koronavírus terjedéséről

TOPSHOTS Horizontal HEALTH CORONAVIRUS EPIDEMIC PROTECTIVE MASK RAILWAY STATION TRANSPORT TRAVELLER FAMILY CHILD LANTERN CHINESE NEW YEAR
A girl (C), wearing a face mask, holds the finger of her mom and a lantern as they travel back home for the Lunar New Year holidays, at Beijing West Railway Station in Beijing on January 24, 2020. - Chinese authorities rapidly expanded a mammoth quarantine effort aimed at containing a deadly contagion on January 24 to 13 cities and a staggering 41 million people, as nervous residents were checked for fevers and the death toll climbed to 26. (Photo by NICOLAS ASFOURI / AFP)
Vágólapra másolva!
A világ egyre több országa menti ki az állampolgárait a kínai Vuhanból a koronavírus folyamatos terjedése miatt. A halálos áldozatok száma már elérte a 132-t, míg a híradások több mint 6000 fertőzöttről szólnak. Egyelőre nem sikerült megtalálni a vírus ellenszerét, de Oroszországban, az Egyesült Államokban és Ausztráliában is folyamatosan dolgoznak a vírus elleni vakcina kifejlesztésén. A sport területét is érzékenyen érinti a járvány, több fontos eseményt lemondtak vagy átszerveztek. A vírus elleni küzdelmet közben az is nehezíti, hogy rémhíreket terjesztenek az ügyben a közösségi oldalakon.
Vágólapra másolva!

Elérte a 132-t a koronavírus halálos áldozatainak a száma, míg a fertőzöttek száma a legújabb hírek szerint már meghaladta a 6000 főt. Hupej tartományban az elmúlt órákban 840 új esetet regisztráltak a hatóságok.

Világszerte figyelnek a koronavírus terjedésére Forrás: AFP/Handout

Szerdán egyébként az Egyesült Arab Emírségekben megerősítették az első új koronavírusos megbetegedést egy család számos, Vuhant megjárt tagjánál.

A megfertőződött emberek állapota stabil, orvosi megfigyelés alatt állnak.

A jelentésből nem derül ki, hogy a megbetegedés hány embert érint pontosan.

Malajziában – az ország egészségügyi minisztériumának közlése szerint – négyről hétre nőtt a fertőzöttek száma, mindannyian kínai állampolgárok.

Dolgoznak a vakcina létrehozásán

Időközben Kína átadta a koronavírus genomját Oroszországnak, a vakcina kifejlesztésére tett erőfeszítések folyamatosak - közölte az orosz állami média.

Az Egyesült Államok pedig korábban azt közölte, oltást dolgoznak ki a koronavírus ellen.

Azonban legalább három hónapba telik majd az első vizsgálatok megkezdése, további három hónapba pedig az adatok gyűjtése.

A koronavírus új törzsét sokan a 2003-as SARS-vírussal vetik össze, de az előbbi által fertőzöttek száma már meghaladta a SARS-vírusét. A korábbi járványban kilenc hónap alatt 349 fő vesztette életét és 5327 ember fertőződött meg.

Minden eszközt bevetnek a fertőzés terjedése ellen a kínai hatóságok Forrás: AFP/-

Előállították az új típusú vírust

Időközben kiderült, hogy ausztrál kutatóknak elsőként sikerült laboratóriumi körülmények között előállítaniuk az új típusú koronavírust Kínán kívül. Az ausztrál szakemberek meg fogják osztani eredményeiket az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) annak reményében, hogy ez segíthet a fertőzöttek diagnosztizálásában és kezelésében.

A melbourne-i Peter Doherty Intézet kutatói egy speciális laboratóriumban állították elő a vírus egy másolatát egy fertőzött pácienstől származó mintából, amely múlt pénteken érkezett az intézménybe.

- mondta Mike Catton, az intézet munkatársa. Az orvosok szerint a másolat kontrollként szolgálhat a teszteknél, és "gyökeres változást hozhat a kórmeghatározásban", például olyan korai diagnózis formájában, amely még a tünetek jelentkezése előtt képes lenne kimutatni a vírust.

A kínai hatóságok szerint

a koronavírus - az influenzához hasonlóan - a lappangási időszakban is képes terjedni.

A WHO szerint ugyanakkor egyelőre nem tudni biztosan, hogy valóban fennáll-e a fertőzés kockázata a tünetek jelentkezése előtt.

"Egy ellenanyag-vizsgálat lehetővé teszi számunkra, hogy visszamenőleg teszteljük le a gyanús eseteket, aminek nyomán jóval pontosabb képet kapunk arról, hogy mennyire elterjedt a vírus, következésképpen arról is, hogy mekkora a valós halálozási arány" - magyarázta Catton.

Forrás: AFP/Nicolas Asfouri

Folyamatos az evakuálás

Szerdán az Egyesült Államok és Japán is megkezdte állampolgárai kimenekítését a kínai Vuhanból, ahol az új koronavírus okozta járvány felütötte a fejét. Az amerikai külügyminisztérium tájékoztatása szerint 240 amerikai hagyta el a várost szerdán kora reggel. A repülőgépet az amerikai kormány bérelte, hogy kimenekítse diplomatáit a vuhani amerikai konzulátusról, továbbá más amerikai állampolgárokat.

Időközben már megérkezett Tokióba a Vuhanból evakuált japán állampolgárok első csoportja, 206 ember.

A kimenekítettek közül négy köhögött és lázas volt, őket elkülönítették, és vizsgálják, hogy a gép többi utasa megfertőződött-e.

A japán kormány bérelt repülőgépet küldött Vuhanba, hogy hazaszállítsa állampolgárait, akik közül többen annak a piacnak a közelében laktak, ahonnan a hatóságok szerint a járvány elindult.

Törökország kezdeményezte a kínai hatóságoknál annak a 32 török állampolgárnak és családjuknak a hazaszállítását, aki az új koronavírus-járvány megfékezése érdekében lezárt, kelet-kínai Vuhan városában él - nyilatkozott Emin Önen, Törökország pekingi nagykövete az NTV török hírtelevíziónak.

Folyamatosan evakuálják a külföldi állampolgárokat Kínából Forrás: AFP/2020 Getty Images/Lance King

Egyre kevesebb járat indul Kínába

A British Airways brit légitársaság közölte, hogy felfüggesztett minden közvetlenül Kínába induló és onnan érkező légi járatot az után, hogy a londoni kormány figyelmeztette az embereket, hogy csak nagyon szükséges esetben utazzanak Kínába a járvány miatt.

Az Ural Airlines orosz légitársaság bejelentette, hogy felfüggeszti Münchenbe, Párizsba és Rómába induló járatait a koronavírus-járvány miatt. A jekatyerinburgi székhelyű légitársaság járatait hagyományosan a Kínából érkező, nagy létszámú csoportok veszik igénybe.

A kínai utazási irodák előszeretettel utaztatnak kínai turistákat oroszországi átszállással Európába.

Észak-Korea bejelentette, hogy minden, Kínából érkező utast egy hónapra karanténba zárnak. Ennek oka az, hogy a szomszédos Kínában észak-koreaiak ezrei dolgoznak. Az értesülést Nagy-Britannia pekingi nagykövete osztotta meg a Twitteren. Az észak-koreai hatóságok emellett ideiglenesen korlátozták a külföldiek utazását Kínába - derült ki az üzenetből.

Forrás: AFP/Hong Yoon-Gi

Törlik a sporteseményeket is

A sportra is komoly hatással van a kínai koronavírus terjedése, az ázsiai országban több jelentős nemzetközi sporteseményt töröltek, illetve olimpiai kvalifikációs versenyeket más országba helyeztek át. Kína női labdarúgásban és kosárlabdában, valamint férfi és női ökölvívásban rendezett volna kvótaszerző viadalokat a közeljövőben. A futballtornának Ausztrália, a kosárlabdának pedig Szerbia az új házigazdája, míg a kontinentális bokszviadalt Jordánia rendezheti majd meg márciusban.

Az új vírus "áldozata" lett Kína női gyeplabdacsapatának Belgium elleni két mérkőzése, és erősen kérdéses, hogy az ázsiai gárda március közepén tudja-e fogadni Ausztrália legjobbjait.

A nemzetközi sportági szövetség bejelentése szerint a WHO iránymutatását követték, amikor a meccsek törléséről döntöttek.

Friss hír, hogy törölték a február közepére kiírt első kínai futamokat az alpesisí-világkupában - Jancsingban két férfi lesiklóviadalra került volna sor a 2022-es pekingi téli olimpia első sportági próbaversenyeként. Szintén kérdések merültek fel a március 13. és 15. között esedékes fedettpályás atlétikai világbajnoksággal kapcsolatban, amelynek Nancsing a házigazdája.

Közben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) jelezte, hogy folyamatosan egyeztet a WHO-val és saját szakértőivel is a koronavírusról.

A bizottság illetékese a dpa német hírügynökségnek elmondta, hogy a tokiói olimpia biztonságos lebonyolításának elengedhetetlen része a fertőző betegségek elleni szükséges intézkedések meghozatala.

Nem beteg a kínai pilóta

Már láztalan és panaszmentes az a kínai pilóta, akit kedd este a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérről szállítottak be a László Kórházba, ahol a szigorú protokollnak megfelelően azonnal elkülönítették őt - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A turizmust is visszaveti a járvány Forrás: AFP/Nicolas Asfouri

Egyre kevesebb turista érkezik

A koronavírusnak már gazdasági hatása is kezd lenni, mivel több száz kínai turista nem érkezik meg a magyar fővárosba, miután Kínában a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében leállították a csoportos kiutaztatásokat. Budapesten 430 ezer vendégéjszakát, a teljes vendégforgalom 5-6 százalékát adták tavaly január és november között a kínai turisták, akiknek a többsége csoportosan, több európai országot érintő körutazásra befizetve érkezik meg Budapestre - összegezte a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, Flesch Tamás a koronavírus által potenciálisan érintett piac nagyságát.

Magyarország és a közép-európai régió egyik legnagyobb kínai beutaztató társasága, az EETS igazgatója, Lázár Judit a Világgazdaságnak elmondta:

Lázár Judit, aki a Magyar Beutaztatók Szövetségének elnöke is, kiemelte, hogy a kínai turizmusban érdekelt magyar partnerek mindegyike részéről fokozott rugalmasságot tapasztalnak, és a vendégfogadók is a helyzet mielőbbi rendeződésében érdekeltek.

Hazugságok, álhírek terjednek

A vírus elleni küzdelmet közben az is nehezíti, hogy rémhíreket terjesztenek az ügyben az interneten.

Az utóbbi hetekben rendkívül aggasztó, sok esetben kimondottan pánikkeltő hírek terjedtek el a Kínában nemrégiben azonosított, súlyos tüdőgyulladással járó koronavírus terjedéséről.

A magyar kormány vizsgálja, hogyan lehet fellépni a koronavírusról szóló álhírekkel szemben,

amelyek a közösségi médiában és a különböző álhíroldalakon terjednek - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ folyamatosan figyelemmel kíséri a koronavírus-járványt, rendszeresen tájékoztatja a közvéleményt, követi a nemzetközi jelentéseket és ajánlásokat, és szükség esetén megteszi a további intézkedéseket.

Magyarországon továbbra sincs koronavírusos beteg.