Több száz migránst enged be Olaszországba a bevándorláspárti kormány

Ocean Viking
Ocean Viking civilhajó Olaszország partjainál.
Vágólapra másolva!
A dél-olaszországi Tarantóban kapott kikötési engedélyt az Ocean Viking, az Sos Mediterranée és az Orvosok határok nélkül (Msf) közös hajója kedden. Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter az ellene indított eljárásra utalt, amikor közölte, hogy "túszejtésért" feljelenti a kormányfőt és a belügyi tárca vezetőjét.
Vágólapra másolva!

Az Ocean Viking 403 emberrel a fedélzetén várhatóan a következő órákban érkezik meg a Puglia tartománybeli Tarantóba.

A migránscsoportot különböző hajókról és csónakokról vették fedélzetre Líbia vizein. A hajó négy napon át várt a kikötési engedélyre az Olaszország fennhatósága alatt lévő tengeri övezetben.

Salvini bohócot csinál a bevándorláspárti olasz kormányból

Matteo Salvini, a Liga és a jobboldali koalíció vezetője, volt belügyminiszter közösségi oldalán közölte, hogy "túszejtésért" feljelenti Giuseppe Conte kormányfőt és Luciana Lamorgése belügyminisztert, mivel négy napig nem engedélyezték az Ocean Viking kikötését.

Salvini arra utalt, hogy ellene az olasz ügyészség korábban

éppen azért indított eljárást, mert öt napig nem engedte kikötni tavaly nyáron a Gregoretti katonai hajót, fedélzetén 131 migránssal.

Salvinivel szemben "túszejtés", vagyis a migránsok személyi szabadságának korlátozása, hivatali hatalommal való visszaélés és nemzetközi konvenciók megsértése miatt indult vizsgálat. Salvini most emlékeztet arra, hogy az Ocean Viking fedélzetén lévő migránsok is öt napig voltak kénytelenek várakozni a tengeren.

A munkanélküliséggel nem foglalkoznak, csak a bevándorlással

A felsőház februárban szavaz Matteo Salvini mentelmi jogának megvonásáról.

- kérdezte Matteo Salvini, majd hozzátette,

Matteo Salvini megjegyezte, a kormány megvárta a vasárnapi tartományi választások befejeződését a migránshajók kikötésének újraindítására.

Az Alan Kurdi - a német Sea-Eye nem kormányzati szervezet (NGO) hajója - 77 személlyel a fedélzetén a szicíliai Siracusánál várakozik kikötésre.