Összecsaptak Párizsban a tüntető tűzoltók a rendőrökkel - videó

Franciaország, tüntetés, tűzoltó, tűzoltók
PARIS, FRANCE - JANUARY 28: French police clash with firefighters protesting over pension reforms and for better working conditions in Paris, France, 28 January 2020. Julien Mattia / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A Reuters brit hírügynökség jelentése szerint tűzoltók ezrei vettek részt azon a párizsi tüntetésen, amelyen a munkakörülményeik javításáért, és a veszélyeztetettségi pótlékuk növelése érdekében vonultak utcára. A rendőrök brutálisan léptek fel velük szemben, könnygázzal, gumibotokkal és vízágyúkkal próbálták feloszlatni a demonstrációt.
Vágólapra másolva!

A francia tűzoltók azért tüntettek, mert a veszélyeztetettségi pótlékukat már 1990 óta nem növelték, és az eredménytelen bértárgyalások után nem láttak más lehetőséget, mint utcára vonulni. Továbbá - általánosságban véve - jobb munkakörülményeket és nagyobb társadalmi megbecsülést is követeltek maguknak.

Tüntetők Párizsban, 2019. január 28. Forrás: AFP/Bertrand Guay

A rendőrök viszont nagyon keményen felléptek velük szemben,

gumibotokkal ütlegelték a tűzoltókat, könnygázt és vízágyúkat is bevetettek ellenük.

A párizsi eseményekről készült felvételek megdöbbentő hatósági brutalitásról árulkodnak.

Egyes tűzoltók a tiltakozás jeléül felgyújtották a nem éghető anyagból készült egyenruháikat.

Tüntetők Párizsban, 2019. január 28. Forrás: AFP/Bertrand Guay

Emmanuel Macron államfő és az Édouard Philippe vezette kormány még nem reagált a tüntetők követeléseire.

A francia tűzoltók nem először vonultak utcára, tavaly októberben is tiltakoztak, akkor fizetésemelést, az eddigi nyugdíjjogosultságaik garantálását kérték.

Az őszi tüntetést a rendőrök vízágyúkkal oszlatták fel, a tiltakozásnak pedig semmilyen konkrét eredménye nem volt.

Franciaországban már 2019. december eleje óta folyamatosan demonstrálnak a Macron által tervezett, jelentős megszorításokkal járó nyugdíjreform ellen. A tiltakozások összekapcsolódtak a sárgamellényesek által még 2018 novemberében kirobbantott tüntetéshullámmal.