Pócza István: Az osztrák kancellár hidat képezhet Közép- és Nyugat-Európa között

Pócza István
Vágólapra másolva!
Az Alapjogokért Központ legújabb kutatásában az új osztrák kormány hivatalba lépésének politikai környezetét, valamint az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Zöldek együttműködését megalapozó kormányprogramot vizsgálta meg.
Vágólapra másolva!

Törcsi Péter, a Központ kutatási igazgatója az új kutatásuk ismertetése előtt elmondta, hogy érdeklődéssel várják ezt az új és váratlan koalíciót, illetve azt is, hogy a két párt hogyan fogja megvalósítani a kormányprogramot közös munkájuk során.

Pócza István, a kutatás vezető elemzője részletezte, hogy a szociáldemokratákkal semmiképp nem szövetkezhetett Sebastian Kurz kormánya, mert Ausztria Szociáldemokrata Pártja (SPÖ) buktatta meg korábban a kancellárt. Majd megjegyezte, hogy bár az Osztrák Zöld Párt (Grüne) korábban nem volt parlamenti szereplő, viszont most egy 10%-os ugrással bekerültek Ausztria parlamentjébe.

„Tehát egy Star Wars-os hasonlattal élve azt láthatjuk, hogy Sebastian Kurz egyensúlyt akar teremteni az erőben. Azzal, hogy megvalósítja a migrációellenes és a zöld programpontokat is."

– mondta Pócza István, az osztrák kancellár Zöldek melletti döntését magyarázva.

Majd hozzátette, hogy Németországban már felvetődött korábban egy konzervatív zöld párt ötlete, így ez egyfajta teszt is a német politikai alakulására nézve, hogy hogyan fog működni az osztrák kormánykoalíció.

Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője Forrás: YouTube

Ugyanis a Zöldek programjában megtalálható a progresszió, például a genderkérdésben, illetve a más haladó ideákat is radikálisan közelítenek meg. Gazdasági szempontból a szocialista adózás a politikájuk része, amelynek célja a tőke megadóztatása. Szóval a vezető elemző szerint egy kívül zöld, belül vörös pártról van szó. Ezzel szemben Kurz Osztrák Néppártja (ÖVP) migrációellenes, sőt programjuknak szerves része a politikai iszlámmal szembeni fellépés és az abból adódó problémák kezelése.

A kutatás arra is kitér, hogy ezzel Sebastian Kurz egy olyan szerepben is felléphet, mint aki létrehozza a hidat a Közép-Kelet-Európai tagállamok és a nyugat között.

Így akár a gyengülő – vagy visszavonuló – Angel Merkel helyére is léphet az osztrák kancellár,

aki becsatornázza a Közép-Európai hangokat, és létrehoz egy párbeszédet a nyugati és keleti EU-tagállamok között.

Sebastian Kurz osztrák kancellár Forrás: AFP/Tobias Schwarz

A sajtó kérdéseire válaszolva Pócza István hozzáfűzte, hogy tehát Kurz nem egy vizionárius szerepben van, hanem várhatóan inkább egy egyensúlyteremtő politikai szereplőként fog fellépni.

Végül megjegyezte a Központ vezető elemzője, hogy a Zöldek számára azonban a keleti régió nem annyira fontos, hanem az várható tőlük, hogy Berlin és Párizs felé fordítják majd a tekintetüket.