Az USA segíteni akart Kínának a koronavírus kapcsán, visszautasították őket

Védőmaszkot viselő férfi gyermekével a karján a pekingi vasútállomáson.
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok legfontosabb egészségügyi szakemberei tartottak konferenciát kedden az eddig több mint száz halálos áldozatot követelő, Kínából induló koronavírussal kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Az eseményen többek között jelen volt az Egyesült Államok egészségügyi minisztere, Alex Azar, valamint az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) igazgatója is.

A szakemberek úgy ítélték meg a helyzetet, hogy a járvány potenciálisan egy nagyon súlyos közegészségügyi helyzetet eredményezhet Amerikában, habár jelenleg a kockázat továbbra is alacsony.

Védőmaszkot viselő férfi gyermekével a karján a pekingi vasútállomáson 2020. január 25-én. Forrás: MTI/EPA/Vu Hong

Alex Azar azt is elmondta, hogy

Kína visszautasította az USA folyamatos segítségnyújtási szándékát,

mely szerint járványügyi szakembereket küldött volna az ázsiai országba a helyzet kezeléséhez - olvasható a Fox News oldalán.

Kína mégis külföldi szakértőket fogad

Az amerikai segítséget még elutasították, azóta viszont kiderült, hogy Kína a lehető leghamarabb hajlandó fogadni az Egészségügyi Világszervezet (WHO) külföldi szakértőit, hogy a helyszínen tanulmányozhassák az új koronavírus-járványt, és a jobb megértés birtokában lehessen felvenni világszerte a küzdelmet a kór ellen - jelentették be kedden Genfben, a WHO központjában.

A közleményt azután adták ki, hogy Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO vezetője két napot töltött Pekingben, és a helyzetről tárgyalt a kínai vezetőkkel, köztük Hszi Csin-ping elnökkel, az egészségügyi miniszterrel és a külügyminiszterrel. A közlemény szerint jobban meg kell érteni, hogy miként terjed a vírus emberről emberre, mert ettől függ, milyen tanácsokat adjanak a világ országainak. Ennek érdekében Tedrosz nagyon rövid időn belül összehívhatja a WHO rendkívüli bizottságát.