Ellenőrizni kezdték a prágai reptérre érkező utasokat a koronavírus miatt

HEADSHOT Horizontal PRIME MINISTER VISEGRAD GROUP
Andrej Babis
Vágólapra másolva!
Csehország vasárnap ellenőrizni kezdte a prágai repülőtéren az országba érkező utasokat, nem mutatnak-e a koronavírus-fertőzésre, azaz a vírus okozta tüdőgyulladásra utaló tüneteket - jelentette be Facebook-profilján Andrej Babis cseh miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

A prágai Václav Havel repülőtéren orvosok, egészségügyi szakemberek és tűzoltók vannak készenlétben, hogy szükség esetén segítséget nyújtsanak.

A repülőtéren az utasok számára már hozzáférhetőek mindazok az információk, amelyek tájékoztatják, hogyan kell eljárni, ha az ember rosszul érzi magát, és lehetőség van egy első ellenőrzésre is, nem jelentek-e meg nála a koronavírusra utaló tünetek - írja Babis.

Eddig még nem volt szükség beavatkozásra, de a forgatókönyv már kész.

- tájékoztatott a kormányfő. Minden esetet azonnal kivizsgálnak, és a betegséggyanús személyt karanténba zárják - tette hozzá.

Andrej Babis cseh miniszterelnök Forrás: AFP/Vladimir Simicek

Megelőző intézkedésekről van szó, egyelőre semmiféle vészhelyzeti fogatókönyvet nem léptettek életbe, mert jelenleg az alapvető cél a Csehországba érkező utasok tájékozottságának növelése, mit tegyenek gyanús tünetek esetén.

Az utasok ellenőrzése szúrópróbaszerű, és nem általános.

Vasárnap folyamán már két ember kérte kivizsgálását, de egyelőre egyiknél sem találtak az orvosok koronavírust.

Csehországban eddig nem jelent meg a koronavírus, de

egy cseh állampolgárt a vietnami Danangban koronavírusos tünetekkel kezelnek.

A csehországi kórházak fertőzőbeteg osztályain készültség van. "A helyzetet semmiképpen sem becsüljük le, a higiénikusok intenzíven dolgoznak" - írta a Twitteren a cseh egészségügyi miniszter.

- nyilatkozta Eva Gottwaldová országos tisztiorvos az iDnes című internetes portálnak. Megjegyezte: pánikra nincs ok.

A Právo című napilap szombaton arról írt, hogy a koronavírus esetleges megjelenésére a civil egészségügyi hálózat mellett a katonai egészségügyi szakemberek is fel vannak készülve. A hadseregnek Techonínben - Prágától északkeletre az Orlické hory hegyalján - fertőző betegségek kezelésre szakosodott speciális kórháza van. Magdalena Dvoráková, a cseh hadsereg vezérkarának szóvivője szerint a kórház szükség esetén 12 órán belül teljes mértékben üzemképes lesz.