Elegük van a migránsokból a görög szigetek lakóinak

Diavata, 2019. április 6. Illegális bevándorlók tüntetnek az észak-görögországi Szalonikitől nyugatra fekvő Diavatában lévő migránstábor előtt 2019. április 6-án. A tábornál több száz, Görögország különböző részeiből érkezett migráns gyűlt össze, hogy az észak-macedóniai határon áttörve, a Balkán-félsziget országain keresztül az Európai Unió gazdagabb államaiba vonuljon. A görög rendőrök nem engedik őket tovább, ezért harmadik napja robbannak ki összecsapások az illegális bevándorlók és a rendfenntartók között. MTI/EPA/ANA-MPA/Szotírisz Barbaruszisz
Vágólapra másolva!
Görögországban tüntetnek az emberek, mert megkeserítik az életüket a migránsok, Olaszországban újabb, eddig még a bevándorlók által kevésbé ismert szigeten nyitottak befogadóközpontot, Szerbia pedig mintegy száz, kísérő nélküli migránsgyereket fog befogadni - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A napokban Görögország lakói elégelték meg a hozzájuk érkező migránsáradatot, amely főleg az égei-tengeri Leszbosz, Számosz és Kiosz szigetét érinti. Az ott élők és üzlettulajdonosok tüntetésbe kezdtek a tarthatatlan helyzet miatt, szüneteltetik a közszolgáltatásokat és utcai megmozdulásokat szerveznek.

Azt akarják elérni, hogy a görög kormány tegyen valamit a szigeteken, túlzsúfolt táborokban élő migránsok ellen, akik a mindennapi életüket is zavarják.

A tüntetések jelmondata az, hogy az emberek vissza akarják kapni a szigetüket és az életüket, szerintük a migránsokat egész Görögországban kellene szétosztani, nem csak ezen a néhány szigeten.

Illegális bevándorlók tüntetnek az észak-görögországi Szalonikitől nyugatra. Képünk illusztráció Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Szotírisz Barbaruszisz

A helyzet kezelésére azonban a tervek szerint inkább csak nagyobb táborokat építenek a szigeteken. Manapság pedig már ez a megszokott, hogy ha a migránsok nem férnek el, akkor nagyobb központot építenek. Így tettek például az olaszországi Szardínia szigetén is, ahol a napokban nyílt meg az első migráns befogadóközpont.

A központot Macomerben hozták létre, ahova többtucatnyi migráns érkezett az elmúlt időszakban. Egy korábbi börtön épületéből alakították ki, ahol jelenleg 50 embert tudnak tartani, de ha végeznek a felújításokkal, ez a szám százra emelkedik majd.

Érdekes módon a város vezetése örömmel fogadta a központ nyitását, mert szerintük pozitív hatással lesz majd Macomer gazdaságára. Az ellenzékben lévő jobboldaliak szerint azonban katasztrófát okoz a központ megnyitása.

Mindeközben Szerbia Görögországnak segít azzal, hogy körülbelül 100, kísérő nélküli migránsgyereket fog befogadni. A döntés egy hónapja született meg, és az ENSZ segít a végrehajtásában.

Kérdés, hogyan tudják integrálni a migránsgyerekeket Szerbiában. Franciaországban ez alig sikerült. Az ilyen sorsú gyerekek legtöbbször az utcán züllenek, és bűnözésbe keverednek, de az sem példa nélküli, hogy néhányukról kiderül, valójában nem is kiskorúak, hanem felnőttek.

Közben megjelent egy új migránsútvonal is, a La Manche csatornán.

Ezt az útvonalat 2019-ben fedezték fel tömegesen a migránsok, és ezen keresztül próbálnak meg átjutni az Egyesült Királyságba kis csónakokkal, vagy akár úszva is, ami életveszélyes.

Legutóbb a hét elején indult egy csónak afganisztáni és iráni migránsokkal Belgiumból. Nem sokkal később azonban felborult, és csak hat migráns tudott kiúszni a partra, nyolc embert azóta sem találnak. Az eset úgy derült ki, hogy az egyik migráns már kihűlve becsöngetett egy part menti házhoz segítséget kérni, és ő mondta el, hogy 13 társával indult útnak csónakkal. A rendőrség kedden bejelentette, hogy nem keresik tovább a nyolc eltűnt migránst, akik között két gyerek is volt.