Menczer Tamás: Továbbra sincs magyar érintettje a Kínából kiinduló koronavírusnak

2020.01.25. 15:52

Továbbra sincs magyar érintettje a Kínából kiinduló koronavírusnak, Magyarországon két gyanús esetet vizsgáltak ki, de egyiknél sem igazolódott be a fertőzés - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért is felelős államtitkára szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.

Menczer Tamás közölte, a kínai hatóságok lezárták Vuhan várost és az azt körülvevő Hopej tartományt, így senkinek nem javasolják az oda történő beutazást, mert  onnan kijutni jelenleg nem lehet. Hangsúlyozta, négy Vuhanban tartózkodó magyar állampolgárról tudnak, akik egy szállodában laknak, és munkavállalási céllal érkeztek az országba, valamint egy magyar férfival tartják a kapcsolatot Hopej tartományban, ők mind jól vannak,  azt azonban egyelőre nem lehet tudni, mikor hagyhatják el a térséget.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarország pekingi nagykövetsége folyamatosan tájékozódik a kínai külügyminisztériumnál arról, hogy tudnak-e a további magyar állampolgárokról az érintett területen.

Védőmaszkot viselő férfi gyerekével a karján a pekingi vasútállomáson 2020. január 25-én, a kínai holdújév első napjánForrás: MTI/EPA/Vu Hong

Menczer Tamás megerősítette, a koronavírusról a jelenlegi információk alapján azt lehet mondani, hogy eredetileg valószínűleg állatról terjedt emberre, később viszont már emberről emberre terjedt. A statisztikák szerint egy beteg átlagosan másfél-két embert fertőz meg, a betegek 20 százaléka önerőből, azaz bármiféle gyógyszer bevétele nélkül felgyógyult. Felhívta a figyelmet arra is, hogy szakemberek szerint a személyes higiéniára történő nagyobb odafigyeléssel, így például a gyakori kézmosással könnyebb elkerülni a betegséget.

Kiemelte, több ország tudósai dolgoznak a vírus elleni hatásos vakcinán. Az államtitkár jelezte továbbá, a Kínából érkező csomagok esetében nincs szükség speciális óvintézkedésekre, mivel azok nem fertőznek.

Az új, tüdőgyulladást okozó koronavírus terjedése miatt szájmaszkot viselnek az utasok a tokiói Narita repülőtéren.Forrás: MTI/AP/Kyodo News/-

Menczer Tamás arra kérte a Kínába utazó magyar állampolgárokat hogy kellő körültekintéssel tervezzék meg útjukat, és mindenképpen regisztrálják magukat a konzuli szolgálat honlapján.Hangsúlyozta, minden külföldi magyar nagykövetség kiemelt feladatául szabták, hogy kiemelt figyelemmel kövesse a fogadóország koronavírus ügyében tett lépéseit, és azonnal tájékoztassa a tárcát, amennyiben például egy ország utazási korlátozásokat vezet be Kínával szemben.

Menczer Tamás ezzel kapcsolatban elmondta, az uniós országok túlnyomó többsége nem vezetett be rendkívüli intézkedéseket a repterein, néhány ország rendelt el bizonyos szűréseket a Vuhanból érkező gépek esetében, de ilyen járatok már nem közlekedhetnek a város lezárása miatt.

A Kínából felbukkant, tüdőgyulladással járó megbetegedés okozója egy újonnan kimutatott koronavírus, amely - egyéb koronavírusokhoz hasonlóan - légúton, valamint szájon át fertőzhet.  Eddig 41 ember halt meg Kínában  a vírus okozta tüdőgyulladásban, és mintegy 1300-an betegedtek meg.

Az új vírus ellen még nincs védőoltás. Több ország egyidejűleg dolgozik a vírus génszekvenciájának a visszafejtésén és a vakcina kifejlesztésén, de ez akár évekbe is telhet. A vírus a betegek csupán 25 százalékában idéz elő súlyos tüneteket, így sokan nem mennek orvoshoz. A vírussal fertőzöttek száma ezért sokkal nagyobb lehet a hivatalosnál.

Védőmaszkot viselő emberek egy pekingi bevásárlóközpont előtt. A koronavírus halálos áldozatainak száma 41-re nőtt, ebből 39 haláleset a járvány kiindulópontjának számító kínai Hupej tartományban lévő Vuhan városban történtForrás: MTI/EPA/Vu Hong

Thaiföldről öt, Ausztráliából négy, Szingapúrból, Franciaországból, Japánból, Malajziából, Tajvanról három-három, Dél-Koreából, Vietnamból, az Egyesült Államokból kettő-kettő, Nepálból, Szaúd-Arábiából egy-egy koronavírus-fertőzést jelentettek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK