Látványos videón az Ausztráliát sújtó természeti csapások

Ausztrália természeti csapások videó The Guardian
Vágólapra másolva!
Bozóttűz, villámáradás, jégeső és a városokat elárasztó füst is sújtotta az elmúlt hónapokban Ausztráliát. Most egy látványos videón mutatják be, milyen természeti csapásokkal kellett szembenézniük a kontinensnyi ország lakóinak az elmúlt hónapokban.
Vágólapra másolva!

Látványos videót tett közzé a The Guardian az Ausztráliát a közelmúltban sújtó természeti csapásokról. Bozóttüz, villámáradás, jégeső, homokvihar és a városokat elárasztó füst is szerepel a képeken.

Korábbi becslések szerint szeptember óta az országban több mint

12 millió hektárt emésztettek fel a lángok, 32 ember halt meg, mintegy 2300 otthon vált a lángok martalékává és egymillió állat pusztult el.

Csütörtökön három amerikai halt meg, amikor a tüzoltó-repülőgépük lezuhant Új-Dél-Wales államban.

A tűz után a heves esőzések okoztak gondot

Január közepén több hónapnyi szárazság után végre megérkezett az eső, ami sok helyen nagy segítséget jelentett a lángokkal már hónapok óta küzdő tűzoltóknak. Azonban a régóta várt csapadék újabb gondokat is okozott: a tűz által leginkább sújtott Új-Dél-Wales, Queensland és Victoria államokban

a heves esőzések villámáradásokat okoztak,

ami miatt több közutat is le kellett zárni és több lakost ki kellett menekíteni az otthonából.

Az ország fővárosában, Cannberrában és Melbourne-ben pedig golfladba nagyságú jégdarabok hullottak az égből, megrongálva az autókat és a háztetőket.

Még csak most jön a legforrób hónap

Szerdán Új-Dél-Walesben ráadásul újra felcsaptak a lángok, melyeket a heves szelek tovább tápláltak. David Elliot, az állam rendkívüli szolgálatainak minisztere úgy fogalmazott, hogy visszatértek azok a körülmények, amelyeket az elmúlt hónapokban tapasztaltak.

Tűzoltók dolgoznak a lángok megfékezésén az Új-Dél-Wales államban fekvő West Queenbeyanban január 23-án Forrás: MTI/EPA/AAP/Mick Tsikas

A bozóttüzek szempontjából

a legveszélyesebb időszak ráadásul csak februárban kezdődik,

ami Délkelet-Ausztrália legforróbb hónapja, és egészen márciusig tartó hőséget hoz a térségbe.

Visszaveti a gazdasági növekedést is

A jelentős természeti károk mellett pedig már arról is jelentek meg becslések mennyibe kerülhetnek Ausztráliának a sorozatos természeti csapások, hogyan hat majd ez az ország turizmusára. Az Asia Times hét elején megjelent cikke szerint például

a károk értéke már eléri a 3,4 milliárd amerikai dollárt,

azaz a több mint 1000 milliárd forintot.

A Westpac nevű bank közgazdászai szerint a tűzvész miatt az ausztrál gazdasági növekedés 2020-ban 0,2-0,5 százalékkal alacsonyabb lesz, mint egyébként lenne. Az AMP Capital korábbi elemzése pedig úgy számolt, hogy a tűzvész 0,25-1 százalékos veszteséget okoz a GDP-ben.

Ez azt jelenti, hogy a tűz miatt

Ausztrália a legjobb esetben is zéró negyedéves növekedést tud majd felmutatni,

ha nem egyenesen mínuszost.