WHO: Korai még nemzetközi egészségügyi vészhelyzetet hirdetni

Vuhan, 2020. január 23.
A Hszinhua kínai állami hírügynökség által közreadott képen egy utas testhőmérsékletét méri a metró egyik dolgozója Vuhanban 2020. január 23-án. Négyszáz fölé nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma Kínában, ahol a járvány már
Vuhan, 2020. január 23. A Hszinhua kínai állami hírügynökség által közreadott képen egy utas testhőmérsékletét méri a metró egyik dolgozója Vuhanban 2020. január 23-án. Négyszáz fölé nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma Kínában, ahol a járvány már az ország 13 régióját elérte. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság közleménye szerint betegség halálos áldozatainak száma kilencre nőtt a járvány kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhanban, és csak az előző nap 149 új fertőzöttet diagnosztizáltak az országban, így az összes beteg száma 440-re emelkedett. A vírus néhány esetben már Tajvanon, Thaiföldön, Japánban, Dél-Koreában és az Egyesült Államokban is megjelent. MTI/AP/Hszinhua
Vágólapra másolva!
Korai még nemzetközi egészségügyi vészhelyzetet hirdetni a Kínában megjelent és több országra átterjedő koronavírus miatt - közölte csütörtökön Genfben az Egészségügyi Világszervezet.
Vágólapra másolva!

Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója a szervezet sürgősségi bizottságának ülése után közölte, hogy

- szögezte le a főigazgató. Ghebreyesus kijelentette: egyelőre nincsen semmilyen bizonyíték arra, hogy a vírus Kínán kívül emberről emberre terjedne, ami nem jelenti azt, hogy ez ne következhetne be.

- mondta a főigazgató genfi sajtóértekezletén, aki reményét fejezte ki, hogy az új koronavírus által érintett kínai városok zárlata hatékony és rövid távú intézkedés lesz.

Egy utas testhőmérsékletét méri a metró egyik dolgozója Vuhanban 2020. január 23-án. Forrás: MTI/AP/Hszinhua/Hsziao Ji-Csiu

A kínai hatóságok a járvány kiindulópontjának számító, közép-kínai Vuhan után, és az utóbbival szomszédos Huangkangban és Ocsouban, illetve Csibi kisvárosban is közlekedési zárlatot vezettek be csütörtökön.

Az ENSZ szakosított szervezete azután hozta meg döntését, hogy független szakértők két napon át gyűjtötték az információkat az újonnan azonosított koronavírusról. Didier Houssin, a sürgősségi bizottság elnöke elmondta, hogy

a testület nagyon megosztott volt, majdnem 50-50 százalékos arányban döntöttek.

A WHO meghatározása szerint a globális vészhelyzet olyan "rendkívüli esemény, amely összehangolt nemzetközi reagálást igényel".

Korábban az amerikai kontinensen fertőző Zika vírus, a sertéspestis és a járványos gyermekbénulás idején hirdettek ki nemzetközi vészhelyzetet.

A koronavírus okozta tüdőgyulladásban eddig több mint 600 ember betegedett meg, a fertőzésnek 17 halálos áldozata van.