Nagyon valószínű, hogy az Egyesült Királyságot is elérte a koronavírus

koronavírus
Hongkong, 2020. január 23. Védőmaszkot viselő utasok egy hongkongi pályaudvaron 2020. január 23-án. Ötszáz fölé nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma Kínában, ahol a járvány már az ország 13 régióját elérte. A betegség halálos áldozatainak száma 17-re emelkedett. A tüdőgyulladást okozó járvány kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhan tömegközlekedési hálózatát lezárták, a hatóságok egyben felszólították a lakosokat, hogy ne hagyják el a várost a fertőzés terjedésének megelőzése érdekében. A vírus néhány esetben már Tajvanon, Thaiföldön, Japánban, Dél-Koreában és az Egyesült Államokban is megjelent. MTI/AP/Kin Cseung
Vágólapra másolva!
Öt embert kezelnek az Egyesült Királyságban a tüdőgyulladást okozó új koronavírusra jellemző fertőzési tünetekkel. A betegek közül négyet Skóciában, egyet Észak-Írországban vizsgálnak.
Vágólapra másolva!

Juergen Haas professzor, az Edinburghi Egyetem fertőző betegségek kutatására szakosodott intézményének vezetője a BBC televíziónak csütörtökön elmondta: a négy skóciai beteg légzőszervi megbetegedéssel került kórházba, és

az elmúlt két hétben mind a négyen a vírusfertőzés kiindulópontjának tekintett kínai Vuhan városában jártak.

Hárman közülük Edinburghban élnek, a negyedik Glasgowban lakik.

Haas professzor "nagyon valószínűnek" nevezte, hogy az Egyesült Királyságban azonosítani fognak koronavírus-fertőzés okozta megbetegedéseket.

Hozzátette, hogy

csak az Edinburghi Egyetemen több mint kétezer kínai hallgató tanul, és ők "folyamatosan jönnek-mennek" Kínába és vissza.

Az észak-írországi közegészségügyi szolgálat csütörtök este közölte, hogy az egyik belfasti kórházban is kezelnek egy férfit magas lázzal járó tünetekkel.

A BBC úgy tudja, hogy az Észak-Írországban megbetegedett páciens is Vuhanban járt az elmúlt napokban, és a hétvégén utazott Belfastba.

Védőmaszkot viselő utasok egy hongkongi pályaudvaron 2020. január 23-án. Forrás: MTI/AP/Kin Cseung

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter csütörtökön, a londoni alsóházban tartott soron kívüli tájékoztatásában elmondta: Chris Whitty angliai tiszti főorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója az eddigi "nagyon alacsony" fokozatról "alacsony" - vagyis eggyel magasabb - szintre módosította a brit lakosság fertőződési kockázatára érvényes útmutatást.

Hancock szerint ez azt jelenti,

hogy "megnőtt a valószínűsége" az új koronavírus okozta betegség megjelenésének az Egyesült Királyságban.

Elmondta azt is, hogy az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) szakértői megkezdték a Vuhan városából Nagy-Britanniába érkező közvetlen repülőjáratok fokozott ellenőrzését, és a Kínából érkező összes egyéb járat utasait is ellátják tanácsokkal arra, hogy mit tegyenek, ha megbetegszenek.

A brit egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a koronavírus-fertőzéses esetek nagy többsége nem halálos kimenetelű, a betegek zöme náthára vagy influenzára emlékeztető tüneteket tapasztal, de végül kilábal a betegségből.