Elutasítja a Magyarország elleni boszorkányüldözést a francia néppárt európai uniós listavezetője, az egyik legtekintélyesebb jobbközép politikus

Horizontal HEADSHOT GESTURE EUROPEAN ELECTION POLITICAL CAMPAIGN
European Elections top candidate for French right-wing Les Republicains (LR) party Francois-Xavier Bellamy speaks during a meeting ahead of the European elections in Nîmes on April 22 May, 2019. (Photo by SYLVAIN THOMAS / AFP)
Vágólapra másolva!
Semmilyen ténybeli alapja nem volt az Európai Parlament múlt héten Magyarország és Lengyelország ellen elfogadott jogállamisági határozatának, pedig ilyen fontos kérdésekben csak konkrétumok alapján lehetne bármilyen döntést hozni - minderről Francois-Xavier Bellamy beszélt. A francia Köztársaságiak (a francia néppárt, másik ismert nevén Republikánusok, amit Nicolas Sarkozy, a volt francia elnök alapított) EP-képviselője szerint a Fideszt nem lenne szabad kizárni az Európai Néppártból. Szólt arról is, hogy az uniós külső határok védelmében segíteni kellene az érintett országokat. Bellamy a 2019-es EP-választáson a Köztársaságiak listavezetője volt, sokszor élesen bírálta Emmanuel Macron neoliberális politikáját.
Vágólapra másolva!

A Republikánusok összes képviselője nem támogatta az Európai Parlament múlt héten elfogadott határozatát, ami a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzetéről szólt – minderről François-Xavier Bellamy beszélt a Visegrad Postnak. A francia európai parlamenti képviselő szerint csak szigorúan és konkrét tények és érvek alapján lehet egy-egy tagállam esetében a jogállamisági kritériumokat feszegetni.

- mondta a politikus.

Francois-Xavier Bellamy, a francia Köztársaságért EP-képviselője szerint a Magyarország elleni határozatban semmilyen tények nem szerepeltek Forrás: AFP/Sylvain Thomas

Semmilyen tény nem szerepelt a határozatban

A múlt héten elfogadott európai parlamenti határozatban semmilyen tények nem szerepeltek, ez pedig egy nagyon súlyos probléma – hangsúlyozta Bellamy.

Jól látszik a kettős mérce – tette hozzá.

Bellamy: A külső uniós határokat kell védeni

Bellamy úgy véli, a Fidesznek mindenképpen az EPP-ben kell maradnia. Nem gondolom, hogy felépíthetjük Európát, ha az ellentéteket növeljük, és az EPP sem lesz erős, ha több részre szakad – tette hozzá. A francia képviselő arról is beszélt, hogy nagyon jó a munkakapcsolata a Fidesz EP-képviselőivel a parlamentben, és a távozásuk nagymértékben gyengítené az EPP erejét.

Bellamy szerint nem szabad megengedni, hogy a baloldali erők diktáljanak az EPP-nek.

A francia uniós képviselő úgy látja, nem az a fő kérdés, hogy az európai országok megosztják-e azokat a terheket, amit a bevándorlók befogadása jelent, hanem az, hogy Európa miként állítja helyre a schengeni térség külső határainak ellenőrzését.

mondta a francia EP-képviselő az interjúban.

"A külső schengeni határokat kell védeni, és nem a migránskvótát erőltetni" Forrás: NurPhoto/Elyxandro Cegarra/NurPhoto/Elyxandro Cegarra

Csak fedősztori a jogállamiság ügye

Mint arról korábban beszámoltunk, az EP állásfoglalásának elfogadása a bevándorláspárti erők újabb nyomásgyakorlási akciója Magyarországra, szoros együttműködésben a különböző Soros-szervezetek embereivel és szervezeteivel, akik sorozatban gyártják a lejárató anyagokat Magyarországgal szemben - jelentette ki Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő Strasbourgban.

Ezek az erők folyamatosan nyomás alatt kívánják tartani Magyarországot azért, hogy engedjen a témát alapvetően meghatározó kérdésben, a bevándorlás kezelésében - húzta alá Hidvéghi Balázs.

- fogalmazott. Gyalázatosnak nevezte, hogy a magyar ellenzéki EP-képviselők "folyamatosan, és szinte kizárólag" azzal foglalkoznak, hogy Magyarországot támadják és besározzák az európai politika színterein.

2019-ben került a politika élvonalába

François-Xavier Bellamy neve 2019-ig kevésbé volt ismert a francia politikai életben, legalábbis annak első vonalában. Pedig a kezdettől fogva jobboldali, konzervatív, magát katolikusnak valló filozófus-politikus, esszéíró már korán politizálni kezdett. Alig 23 évesen egy francia városnak, Versailles-nak lett az alpolgármestere. Tavaly ő vezette a francia jobbközép Republikánusok európai parlamenti listáját. A 33 éves Bellamy sikerével egy új generáció kapott óriási lehetőséget.

A francia republikánusok európai parlamenti képviselője nemcsak politikus, hanem filozófus és sikeres esszéíró is. Havonta kétszer lép fel egy párizsi színházban, a Saint-Georges-ban, ahol plakátok és hirdetések nélkül is mindig telt ház van, és ahol a Les soirées de la philo (azaz „A filozófus estéi") címmel indított nagy sikerű előadássorozatot 2013-ban, amely azóta is tart.

Fiatalsága, komplex gondolkodása miatt leginkább Macronnal szokták összehasonlítani, de ha ezt megtesszük, akkor az életkor kivételével csak különbségeket, ellentéteket találunk, amelyeken keresztül jobban megérthetjük, hogy miért őt választották a listavezetésre.

Bellamy: Az európai szuverenitás egy olyan technokrata álom, amellyel szemben meg kell védeni a demokratikus értékeket. Forrás: NurPhoto/Michel Stoupak/NurPhoto/Michel Stoupak

Súlyos kritikát fogalmazott meg Bellamy Macronról

Bellamy, anélkül, hogy Macront megnevezné, nagyon súlyos kritikával illeti az elnök egész rendszerét. „Otthon" („Demeure") című 2018 őszén megjelent esszéjében lerántja a leplet Macron folyamatos változásban megtestesülő, hamis ideológiákra épülő politikájáról.

Éppen ez az állandó változás ("lendület", ahogy Macron pártjának nevében van) minden baj oka, mondja Bellamy. A berlini fal leomlása óta nincs igazi célja a magát progresszívnek, „haladónak" valló technokrata elitnek, csak az állandó változás, annak szüntelen hirdetése. És ebben az állandó változásban semmi sincs a helyén, nincs állandóság, zsinórmérték vagy igazodási pont. Egyfajta „sehol sem lenni" állapota ez, amellyel szemben Bellamy nyíltan vállalja az állandóságot, a „valahol lenni" állapotát. Bellamy azt mondja: az állandó változás helyett egy célra van szükség: egy helyre, ahova - ahogy Odüsszeusz - el kell jutni. Ez a cél pedig az, amit esszéjének címe mond: az Otthon.

Bellamy számára az európai szuverenitás egy olyan technokrata álom, amellyel szemben meg kell védeni a demokratikus értékeket.