Tízezer migránst Nagy-Britanniába juttató embercsempészeket fogtak el

Vágólapra másolva!
Franciaországban és Hollandiában előállították egy nemzetközi embercsempész-hálózat 23 tagját, akiket legalább 10 ezer migráns Nagy-Britanniába juttatásával vádolnak - közölte az Európai Unió rendőri együttműködést koordináló szervezete, az Europol csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A hágai központú uniós szervezet tájékoztatása szerint a francia és a holland hatóságok szakembereinek bevonásával végzett művelet keretében előállított bűnözők a gyanú szerint legalább 70 millió euró, vagyis mintegy 23,1 milliárd forintnyi nyereségre tettek szert.

Teherautónként 20 migráns

Az előállított embercsempészek főként afgán, szíriai, iraki és iráni migránsoknak szervezték meg az illegális határátkeléseket a nyugat-franciaországi Le Mans és Poitiers városaiból Nagy-Britanniába.

A bevándorlókat életveszélyes körülmények között, hűtőkocsikba zárva rejtették el,

amelyeket komppal vagy a kontinenst a szigetországgal összekötő tenger alatti vonattal juttattak át a La Manche csatornán. Minden teherautóba 20 bevándorlót zártak, akik fejenként 7 ezer eurót (mintegy 2,3 millió forint) fizettek az átkelésért.

Hollandiában tárolták a pénzt

A vizsgálat során végzett házkutatások alkalmával

a hatóságok fegyvereket és autókat foglaltak le.

Felderítették továbbá, hogy a megszerzett pénzt illegális bankrendszeren keresztül Hollandiában tárolták. A rendőrségi művelet során megtalált, még utazásra váró migránsokat biztonságos helyre szállították.

A Nagy-Britanniába tartó, a La Manche csatornán átvezető migrációs útvonal felszámolására azt követen helyeztek még nagyobb hangsúlyt a francia hatóságok és az Europol, hogy októberben 39 vietnami holttestét találták meg Angliában egy hűtőkamionba rejtve - derül ki a közleményből.