A jeruzsálemi Al-Aksza-mecset imámja szerint a muszlimoknak el kell foglalniuk Rómát

Al-Aksza mecset
Muslim men gather for Friday prayers outside the Dome of the Rock mosque inside Jerusalem's Al-Aqsa mosques compound, Islam's third most holy site, on January 17, 2020. (Photo by AHMAD GHARABLI / AFP)
Vágólapra másolva!
Az iszlám világ harmadik legszentebb helyén, a jeruzsálemi Templom-hegyen található Al-Aksza-mecset előtti téren a mecset palesztin imámja, Nidhal „Abu Ibrahim" Siam arról beszélt, hogy a muszlimoknak vissza kell foglalniuk Jeruzsálemet, majd pedig az egykori görögkeleti keresztény központ, Konstantinápoly (ma Isztambul) mintájára meg kell hódítaniuk a nyugati kereszténység jelenlegi központját, Rómát. Az imám szerint Róma megszerzése gyakorlatilag biztosnak mondható, hiszen az őshonos európaiak egyre kevesebben vannak, és egyre öregebbek, miközben a muszlimok fiatalok, és sokasodnak.
Vágólapra másolva!

A Jeruzsálem óvárosában található Al-Aksza-mecset már régóta Izrael és a nyugati keresztény világ elleni harc szimbolikus helyszíne, ahol a muszlim imámok rendre megosztják az elképzeléseiket az iszlám terjeszkedésének fő irányvonalairól a többi civilizációs-kulturális térség rovására.

Al-Aksza mecset hátulról Forrás: David Shankbone / Wikipedia

Tehetik mindezt nyugodtan, hiszen

a Templom-hegy a palesztin és a jordán hatóságok közös ellenőrzése alatt áll,

a város többi részével ellentétben tehát erre a területre nem terjed ki az izraeli fennhatóság.

Az Al-Aksza-mecset palesztin imámja, Nidhal „Abu Ibrahim" Siam a világhálóra január 17-én felkerült videó alapján, a mecset körüli téren összegyűlt több ezres hallgatóközönsége előtt röviden felvázolta az iszlám világ hódítási törekvéseit – írja Cristian Unteanu az Adevărul című legmérvadóbb román napilap külpolitikai elemzője és volt brüsszeli tudósítója.

Nidhal „Abu Ibrahim" Siam elsőként megemlékezett arról, hogy

Erről a muszlimok számára valóban rendkívül fontos történelmi győzelemről rendszeresen meg szoktak emlékezni a vallási vezetőik, csak éppen nem ebben az időszakban, hanem annak az évfordulóján, május 29-én.

Az imám ezt követően azt mondta, hogy

a keleti kereszténység központjának meghódítása mintájára a muszlimoknak el kell foglalniuk a nyugati kereszténység székhelyét, Róma városát is.

Nidhal „Abu Ibrahim" Siam szerint

Róma muszlimok általi meghódítása amúgy is elkerülhetetlen, mivel az európaiak egyre öregebbek és egyre kevesebben vannak, míg a muszlimok fiatalok és sokasodnak.

Az imám ezzel vélhetően nemcsak az iszlám világban élőkre, hanem az elvileg keresztény Európában élő muszlim migránsokra is gondolt. Valószínűleg az ő feladatuk lenne Róma elfoglalása és muszlimmá tétele.

Később arról beszélt, hogy

Ez a retorika kísértetiesen hasonlít az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tervéhez. A kalifátus központjának ő Jeruzsálemet tenné meg.

Az imám véleménye alapján, e nagyratörő terveket

úgy lehetne megvalósítani, ha a muszlimok a Próféta (Mohamed) nevében harcba szállnak a „hitetlenekkel", és „a földbe döngölik" őket.

Nidhal „Abu Ibrahim" Siam álláspontja szerint a „hitetlenek" szava és óhaja Allah előtt amúgy sem ér sokat.

Majd felszólította a fanatizált híveit, hogy ne kollaboráljanak a Sátán barátaival, akik együttműködnek Amerikával, Oroszországgal és a nyugati világ más államaival.

A prédikációnak nevezett harci beszéd után a hívek elkezdték azt kiabálni:

Az Al-Aksza-mecset előtti tér, 2020. január 17. Forrás: AFP/Ahmad Gharabli

Az izraeli The Jerusalem Post arra hívja fel a figyelmet, hogy nem a mostani az első alkalom amikor Nidhal „Abu Ibrahim" Siam hódításra bíztatja a muszlimokat, és uszít a keresztény államok ellen.

Egy 2019. május 10-én készült felvétel alapján például azt mondta: a Ramadán hónapjában eljönnek az ördögök Amerika, Nagy-Britannia és Oroszország képében.

Majd így folytatta:

Hozzátette, hogy nem a síita Irán jelent veszélyt a szunnita muszlimok számára, hanem Amerika.

Cristian Unteanu külpolitikai elemző, publicista szerint

az ilyen jellegű provokációkat végre komolyan kellene, hogy vegye a Nyugat, hiszen ilyen szólamokkal kezdődik az Iszlám Állam dzsihádja is,

amelyet teljes mértékben mind a mai napig nem sikerült felszámolni.

Az elemző az uszítás helyszínének, a jeruzsálemi Templom-hegynek különös jelentőséget tulajdonít, hiszen ezt a területet mind a három nagy ábrahámi világvallás (kereszténység, iszlám, judaizmus) a szent helyének tartja.

- fűzte hozzá.

Szerinte a saría alkalmazása terjed az egész iszlám világban, Afganisztántól Jemenen át Szudánig.

Cristian Unteanu véleménye alapján

Ha a demográfiailag hanyatló Nyugat mégis ebben reménykedik, akkor óriásit fog csalódni.