Nyárig be akarja zárni Athén a migránstáborait

Vágólapra másolva!
A görög szigeteken lakók tiltakozásának hatására az athéni kormány úgy döntött, hogy bezárja a Leszbosz szigetén található móriai regisztrációs központot, valamint további négy tábort Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz szigetén.
Vágólapra másolva!

– 2020 nyaráig bezárjuk ezeket a táborokat – mondta el Notisz Mitarakisz bevándorlási miniszter csütörtökön az ERT állami tévécsatornának.

A táborokat kitoloncolási központok váltanák fel, amelyek zárt létesítményekként üzemelnének. A menedékjogi eljárást felgyorsítják - ígérte a tárcavezető. Azokat, akik menedékkérelmét elutasítják, a 2016-os uniós-török menekültügyi egyezmény értelmében visszaküldik Törökországba.

– mondta ugyanakkor a számoszi Vati polgármestere, Jorgosz Stancosz.

Tiltakoztak a helyiek

Az athéni kormány már 2019 őszén is bejelentette a táborok bezárását, de eddig semmi sem történt - emlékeztetett a városvezető.

Az égei-tengeri görög szigetek regisztrációs központjaiban

jelenleg körülbelül 42 ezren tartózkodnak, és nap mint nap újabb migránsok érkeznek Törökországból.

Szerdán több ezer szigetlakó vonult utcára a helyzet ellen tiltakozva. Azt követelték a kormánytól, hogy a regisztrációt követően szállítsák át a migránsokat a görög szárazföldre, és osszák szét őket az Európai Unió tagállamai között.

Aznap a hivatalok és az üzletek is zárva maradtak.