A rohingják védelmét szolgáló intézkedésekre kötelezték Mianmart

politics TOPSHOTS Horizontal
Rohingja menekültek ételosztásra várnak egy bangladesi menekülttáborban
Vágólapra másolva!
A hágai székhelyű Nemzetközi Bíróság csütörtökön kihirdetett döntésével arra kötelezte Mianmar vezetését, hogy tegyen azonnal hatékony intézkedéseket az országban kisebbséget alkotó rohingják védelmében, akadályozzon meg minden olyan cselekedetet, amely népirtáshoz vezethet.
Vágólapra másolva!

A 17 tagú bírói kar határozata azt is kimondja, hogy Mianmar köteles minden olyan bizonyítékot megőrizni, amely alátámaszthatja, hogy népirtás kategóriájába tartozó cselekedetet követtek el.

Az ENSZ nemzetközi bíróságának elnöke Abdulqawi Ahmed Yusuf (j3) kihirdeti a bíróság döntését a mianmari muzulmán rohingják ügyében Hágában január 23-án Forrás: MTI/EPA/ANP/Robin Van Lonkhuijsen

A bírói kar elnöke az ítélet kihirdetésekor elmondta, hogy

a rohingjákat még mindig fenyegeti a népirtás veszélye.

Mianmarnak mindent meg kell tenni, hogy ezt megakadályozza - mondta Juszuf Abdulkavi.

Az ENSZ-bíróság továbbá úgy találta, hogy "nem elégségesek" azok a mianmari intézkedések, amelyekkel a rohingják Bangladesből való hazatérését próbálják előmozdítani.

A nemzetek lelkiismeretén esett folt

A most kimondott határozathoz vezető jogi keresetet az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) nevében Gambia nyújtotta be tavaly novemberben a délkelet-ázsiai ország ellen, azzal vádolva Mianmart, hogy megsértette a népirtás megelőzéséről szóló nemzetközi egyezményt.

Gambia főügyésze és igazságügyi minisztere a kereset beadásakor a "nemzetek lelkiismeretén esett foltként" jellemezte a Mianmarban folyó eseményeket, és mielőbbi döntéshozatalra ösztönözte a hágai bíróságot.

A most bejelentett határozat szerint az ideiglenes érvényű intézkedéseknek korlátozniuk kell a mianmari katonaság tevékenységét is mindaddig, amíg a hágai pert véglegesen le nem zárják.

Mianmarnak négy hónap múlva jelentést kell készítenie a bíróság számára

arról, hogy teljesítette-e a döntésben elrendelteket. A rohingja menekültközösségek örömüket fejezték ki a döntés hírének hallatán világszerte.

740 ezer rohingja menekült Bangladesbe

A buddhista többségű Mianmar 2017-ben hajtott végre tisztogatást a muszlim rohingja közösség körében, amit az ENSZ népirtásnak minősített. 2017 augusztusa óta körülbelül 740 000 rohingja menekült a szomszédos Bangladesbe mianmari katonák és a buddhista milíciák elől.

Rohingja menekültek ételosztásra várnak egy bangladesi menekülttáborban Forrás: AFP/Munir Uz Zaman

Mianmar egyelőre tagadja a népirtás vádját. Aung Szan Szú Kjí, Mianmar de facto vezetője részt vett a tárgyalásokon, és arra kérte a bíróságot, hogy ejtse a vádat.

Az ENSZ BT betarthattatja a határozatot

Csütörtökön, csupán percekkel a bíróság határozatának felolvasása előtt a Financial Times című napilap közölte Szú Kjí cikkét, amelyben

elismerte, hogy követtek el háborús bűncselekményeket a rohingják ellen.

Mint írta, a vizsgálatot elvégző független vizsgálóbizottság alaposabb munkát végzett, mint a világ bármely más tényfeltáró szervezete. A bizottság által megszerzett bizonyítékok és a mianmari nyomozáshoz, illetve igazságügyi eljáráshoz adott ajánlások egyértelműek - állapította meg.

Emlékeztetett arra azonban, hogy a vizsgálóbizottság is felhívta a figyelmet egyes tanúvallomások lehetséges pontatlanságára és eltúlzottságára.

A Nemzetközi Bíróság határozatai kényszerítő erejűek, fellebbezni nem lehet ellenük. A bíróságnak nincsenek eszközei arra, hogy kikényszerítse az ítéleteiben foglaltakat, de felkérheti az ENSZ Biztonsági Tanácsát a határozatok teljesítésének betartatására.