Támadásra készülő terroristákat fogtak el Franciaországban

Vágólapra másolva!
Hét férfit vett őrizetbe egy franciaországi rajtaütésen a francia terrorelhárítás. Olyanok is vannak köztük, akiket nemzetbiztonsági okokból különösen veszélyesnek tartanak. A gyanú szerint terrortámadást terveztek, amely után Irakba és Szíriába menekültek volna - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Hét férfit vettek őrizetbe a francia Belső Biztonság Főigazgatóságának emberei egy rajtaütésen az ország nyugati részén lévő Brestben.

A gyanú szerint franciaországi terrortámadásra készültek. Többeket közülük nemzetbiztonsági okokból kiemelten veszélyesnek tartanak,

és már hetek óta figyeltek a hatóságok radikális iszlamista mozgalomban való tagságuk miatt.

Egy, a nyomozáshoz közeli forrás szerint az elfogott férfiak nagyszabású merényletre készültek.

Egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy 1981 és 2003 között született férfiakról van szó.

Egy férfit már 2015-ben úrizetbe vettek

Az egyik gyanúsított, egy harminc év körüli férfit a 2015. november 13-én elkövetett, 130 áldozatot követelő párizsi iszlamista merénysorozat másnapján egyszer már őrizetbe vették, miután úgy fejezte ki örömét a terrortámadás miatt, hogy egy járőröző rendőrautó előtt úgy tett, mintha gépfegyverből lőne a rendőrökre.

A Télégramme című regionális újság honlapja szerint a provokatív fellépését követően

a férfit 2015-ben előállították, az otthonában tartott házkutatáskor 15 ezer euró készpénzt, valamint iszlamista propagandaanyagokat találtak a nyomozók.

A férfit emiatt 2018-ban három év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, amit egy évvel ezelőtt a fellebbviteli bíróság jóváhagyott. Azóta rendőri megfigyelés alatt volt szabadlábon.

A lap szerint a titkosszolgálatok egyébként 2014 szeptember óta megfigyelték az iszlamistát, miután akkor a feleségével és két kiskorú gyerekével a szerb-bolgár határon átkelve próbált meg Szíriába jutni. A török hatóságok küldték vissza a családot Franciaországba, ahol a kihallgatásukkor tagadták, hogy az Iszlám Államhoz akartak Szíriában csatlakozni.

Franciaországban állandó a terrorfenyegetettség, különösen 2015 óta, amikor minden korábbinál több dzsihádista támadás érte az országot, amelyekben mintegy 255 ember halt meg.