Minden harmadik zsidó ember fél Franciaországban élni

Vágólapra másolva!
Túlzás nélkül megdöbbentő végeredményt hozó felmérést készített az Ifop közvélemény-kutató cég a Le Parisien felkérésére. A kérdés: mennyire félnek a zsidó emberek Franciaországban? A válasz: több mint harmaduk, 34%-uk azt mondta, hogy igen, fél. Viszonyításképpen: a nem zsidó francia emberek alig 8%-a mondja azt, hogy veszélyben érzi magát, veszélyes a saját országában élni. Természetesen rémisztő a két szám közti különbség (34, illetve 8), de az is közel ennyire nyugtalanító, hogy az ezredforduló környékén még nem volt lényegi különbség a két szám között. A bevándorlási hullám erősödése és a radikális muszlim előretörése azonban mindent megváltoztatott. 
Vágólapra másolva!

Ha végignézzük a felmérést, több, igen sajátos adatot találunk. Például, a zsidó fiatalok (18-24 év közötti korosztály) azt mondják, hogy 84%-ukat már érte antiszemita támadás, verbális vagy konkrét, fizikai. Érthetően a teljes francia zsidó lakosság közül éppen a fiatalok félnek leginkább.

A felmérés szerint a francia zsidó emberek 23%-át már érte súlyos fizikai atrocitás - az Ifop példákat is felsorol: pofon, ököl, földre lökés. Elgondolkodtató, hogy a 18-24 év közötti fiatalok 54%-a mondta azt, hogy az iskolában már érte őket valamilyen inzultus (a gúnyolódástól kezdve a fizikai erőszakig).

Tanulságos, hogy vélekednek, ki vagy mi a felelős a támadásokért. A zsidó emberek 45%-a szerint az erősödő iszlamizmus miatt nő az antiszemitizmus Franciaországban. Közel annyian a szélsőbalt, a kommunistákat teszik felelőssé az antiszemitizmusért, mint a jobbszélt (23, illetőleg 26%).

Franciaországban 2017-ben 311 rendőrségi eljárás indult valamilyen antiszemita bűncselekmény miatt, 2018-ban 541. Azaz, 74%-os a növekedés.

A francia főrabbi, Haim Korisa a V4NA nemzetközi hírügynökség értesülései szerint a francia kormányhoz fordult, hogy vegyék komolyabban ezt a problémát.