Harry és Meghan háborúzik a sajtóval

Harry herceg, Meghan Markle
Britain's Duke and Duchess of Sussex, Prince Harry and his wife Meghan hold their baby son Archie as they meet with Archbishop Desmond Tutu (unseen) at the Tutu Legacy Foundation in Cape Town on September 25, 2019. - The British royal couple are on a 10-day tour of southern Africa -- their first official visit as a family since their son Archie was born in May. (Photo by HENK KRUGER / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Jogi ellenlépéseket helyezett kilátásba kedden Harry herceg és felesége, Meghan hercegnő arra az esetre, ha a lesipuskás fotósok továbbra sem hagyják őket békén.
Vágólapra másolva!

Az udvar a hétvégén jelentette be, hogy Harry - II. Erzsébet királynő unokája, Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia - Meghannal együtt gyakorlatilag kivonul a brit királyi családból, a monarchia hivatalos programjaiban a továbbiakban nem vesznek részt, közpénzellátmányt nem vesznek igénybe és a királynőt sem képviselik hivatalos fórumokon.

Harry és Meghan a jövőben idejük egy részét Kanadában töltik majd Forrás: Samir Hussein/WireImage/2019 Samir Hussein/Samir Hussein

Mindezek közvetlen előzményeként a házaspár január második hetében teljesen váratlanul bejelentette, hogy

visszalép a brit királyi család magas rangú tagjaként ellátott hivatalos funkcióitól, pénzügyileg függetlenné kíván válni, és a jövőben idejük egy részét Kanadában töltik.

Harry a hétvégén, az általa alapított, elsősorban a HIV-fertőzött afrikai gyerekek megsegítésére létrehozott Sentebale jótékonysági alapítvány londoni rendezvényén beszélt először személyesen és nyilvánosan ennek a világszerte hatalmas feltűnést keltő döntésnek a hátteréről, és már e felszólalásában sem titkolta, hogy

a történtekért nem kis részben a sajtót teszi felelőssé.

Azt mondta, amikor édesanyja, Diana hercegnő 23 évvel ezelőtt meghalt, sokan az ő segítségére siettek és igyekeztek óvni őt, de a média erőteljes hatalom, és ő csak remélni tudja, hogy az egymásnak nyújtott kollektív támogatás még ennél is erősebbnek bizonyul.

A történtekért nem kis részben a sajtót teszik felelőssé Forrás: Chris Jackson/Invictus Games Foundation via Getty Images/2019 Handout/Handout

Meghan hercegnő a hétvégén már Kanadában tartózkodott tavaly májusban született gyerekükkel, Archie-val, és kedden Harry is csatlakozott hozzájuk.

A sajtóban azonban máris megjelentek az első fotók Meghanról, amint gyerekével és kutyáival sétál a nyugat-kanadai British Columbia tartományban lévő otthonuk közelében.

A hercegi házaspár nevében kedd este kiadott közleményben az őket képviselő, elsősorban a személyi hírnév és a magánélet védelméhez fűződő jogi esetekre szakosodott londoni ügyvédi iroda, a Schillings közölte, hogy ezeket a fotókat a környező bokrokban megbúvó fotósok készítették Meghanról és kisfiáról.

A fotósok Harry és Meghan kanadai otthonának ablakán is megpróbáltak befényképezni Forrás: AFP/Henk Kruger

A cég szerint a fotósok erős teleobjektívekkel Harry és Meghan kanadai otthonának ablakán is megpróbáltak befényképezni, és folyamatosan a ház környékén táboroznak.

A Shillings a közleményben - jogi eljárás terhe mellett - arra intette a brit sajtó- és médiaorgánumokat, hogy ezeket

a fotókat ne tegyék közzé, mivel a képek elkészítéséhez a házaspár nem járult hozzá.

Az ügyvédi iroda szerint Harry és Meghan a fotósok tevékenységét zaklatásnak tekinti, és kész jogi lépésekre az ügyben.

Harry herceg régóta nem titkolt, mély ellenszenvet táplál a sajtóval szemben. Őt és a brit királyi családot ugyanis a mai napig kísérti a Diana hercegnőt szó szerint élete utolsó pillanatáig üldöző fotóshad emléke.

Harry édesanyja 1997-ben, egy párizsi autóbalesetben halt meg. Autóját végzetes útján is többtucatnyi fotós üldözte motoron, és többen közülük a roncsok között haldokló hercegnőről is közeli felvételeket készítettek.

Harry szerint a sajtó ugyanúgy bánik vele és feleségével, mint egykor Dianával Forrás: AFP/Johnny Eggitt

Harry tavaly októberben - miután több lap ellen is jogi eljárást kezdeményezett magánélete védelme érdekében - hosszú és rendkívül éles hangvételű közleményt adott ki, amely szerint

a sajtó ugyanúgy bánik vele és feleségével, mint egykor Dianával.

„Leginkább attól félek, hogy a történelem megismétli önmagát. Elvesztettem édesanyámat, és most azt kell látnom, hogy feleségem is ugyanezen befolyásos erők áldozatává válik" - mondta ősszel a herceg.