Dániában már a szocdemek sem kérnek a migránsokból

Dánia, bevándorlók, migránsok
Migrants, mainly from Syria, wait to board a train to Sweden at the train station in Padborg, Denmark on September 10, 2015. AFP PHOTO / SCANPIX DENMARK / CLAUS FISKER +++ DENMARK OUT +++ (Photo by CLAUS FISKER / SCANPIX DENMARK / AFP)
Vágólapra másolva!
Az elmúlt években a migrációs válság nyomán kialakult közhangulatra reagálva az addig mindvégig engedékeny álláspontot képviselő dán Szociáldemokraták is a szigorú álláspontot képviselők mellé álltak - olvasható a Migrációkutató Intézet legújabb elemzésében.
Vágólapra másolva!

Dánia Svédországgal és Norvégiával együtt azon észak-európai államok csoportjába tartozott, ahol a II. világháborút követően jelentkező munkaerő-hiányt a nyugati világon kívüli területekről történő bevándorlással kívánták orvosolni.

A vendégmunkások a konjunktúra elmúlásával azonban nem tértek haza, és az országban maradtak, sőt családjaik is követték őket.

A különféle fegyveres konfliktusok elől menekülők tovább duzzasztották az idegen nyelvű és kultúrájú lakosok számát - olvasható a Migrációkutató Intézet legújabb elemzésében.

Dániában egyre kevésbé kérnek a migránsokból Forrás: AFP/Claus Fisker

A jelenségre válaszul megerősödött a bevándorlásellenes Dán Néppárt, mely eredményesen érvényesítette elképzeléseit a jobboldali-liberális kormányok külső támogatójaként, és vált szélsőségesből mainstream erővé.

Az elmúlt években a migrációs válság nyomán kialakult közhangulatra reagálva az addig mindvégig engedékeny álláspontot képviselő Szociáldemokraták is a szigorú álláspontot képviselők mellé álltak.

Ez a politikai paradigmaváltás vezetett el ahhoz az Európai Unióban egyedülálló új paradigmához, hogy a Dániába érkezett menekültek végleges letelepedése és integrációja helyett az állam célja ideiglenes letelepedésük és hazájukba való visszatérésük legyen.

A teljes elemzést itt olvashatják.