Nem tudnak kiutasítani a németek egy migráns terroristát, aki még kártérítést is akar

Ahmet K., Németország, Iszlám Állam
Vágólapra másolva!
Közel egy éve hiába próbálnak kitoloncolni a német hatóságok egy török származású férfit, aki sokáig szimpatizált az Iszlám Állam terrorszervezettel, a belügyminisztérium ezért nemzetbiztonsági szempontból veszélyesnek minősítette. A 29 éves Ahmet K. még kártérítést is követel a német államtól korábbi „indokolatlan fogva tartása" miatt.
Vágólapra másolva!

A kelet-németországi Lipcse város bírósága úgy döntött, a hatóságok nem utasíthatják ki Németországból azt a férfit, akiről a nyomozás kiderítette, hogy az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezettel szimpatizált. A bíróság döntését a német közvélemény Boris Pistorius alsó-szászországi belügyminiszter vereségeként értékeli, aki tavaly április óta hiába próbálja elérni, hogy a 29 éves, török származású Ahmet K.-t kitiltsák az országból.

A 2019 áprilisában történt sikertelen kiutasítási kísérlet után a német hatóságok júniusban őrizetbe vették a férfit, aki 81 napot töltött előzetes letartóztatásban.

Ahmet K. a számítógépén talált videók és dokumentumok alapján egyértelműen ISIS-szimpatizáns, vagyis fenyegetést jelent Németország belbiztonságára.

A lipcsei közigazgatási bíróság azonban január 15-én felmentette Ahmet K.-t, egyúttal elutasítva a kitoloncolás lehetőségét is - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A férfi ügyvédje ezután bejelentette: védence jogtalan fogva tartása miatt

kártérítési igényt nyújtanak be a német állam ellen, ami több mint 2000 euró fájdalomdíjat jelenthet.

Pistorius belügyminiszter azonban nem hagyja annyiban az ügyet. A Bild című napilap szerint Ahmet K. hosszú bűnlajstroma miatt még a bíróság épületében megkapta az újabb kiutasítási végzést.

A Bild honlapja hétfőn közölt egy fotót, amelyen Ahmet K. éppen sétálni indul staffordshire-i bullterrier kutyájával. Ezt a kutyafajtát alomtól függően 1500-2000 euró közötti összegért lehet beszerezni Németországban, ami felveti a kérdést: vajon honnan van ennyi pénze egy saját keresettel nem rendelkező embernek, aki közel egy éve csak rendőrségi fogdákba, a börtönbe és a bíróságra jár?