Szijjártó Péter: Az Észak-Afrikában jelentkező instabilitás a migrációs nyomás erősödését eredményezheti

SZIJJÁRTÓ Péter
Brüsszel, 2020. január 10. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozik az európai uniós tagországok külügyminisztereinek rendkívüli ülése után Brüsszelben 2020. január 10-én. MTI/KKM
Vágólapra másolva!
Az Európai Uniónak szembe kell néznie azzal, hogy úgy a Száhel-térség instabilitása, mint a líbiai konfliktus könnyen a migrációs nyomás kiújulását és további erősödését okozhatják - mondta a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az EU-tagországok külügyminiszteri tanácskozásának szünetében.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy Magyarország nagyra becsüli Németország törekvéseit a líbiai helyzetet illetően, amely egy nemzetközi konfliktus tekintetében hasonló platformra helyezte az Egyesült Államokat, Oroszországot, Kínát és az Európai Uniót.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozik az európai uniós tagországok külügyminisztereinek rendkívüli ülése után Brüsszelben 2020. január 10-én Forrás: MTI/KKM

A miniszter arra figyelmeztetett, hogy

Líbia vonatkozásában Magyarország rendkívül fontosnak tartja a migrációs aspektust, ezért minden olyan törekvést támogat, amely tűzszünethez és politikai megoldáshoz vezet.

E tekintetben fontosnak nevezte, hogy az embercsempész-hálózatok felderítése és felszámolása érdekében a Földközi-tengeren tevékenykedő, Sophia nevű uniós flotta műveleteinek újraindítása semmilyen módon ne eredményezze újabb migrációs nyomás kialakulását. Valamint a művelet ne legyen arra használható, hogy hajói újabb migránsokat szállítsanak az Európai Unió területére - emelte ki.

Távol a megoldás

A Száhel-övezettel kapcsolatban aláhúzta: az övezet jelentős szerepet játszik az Európába irányuló migrációban. E régiót tekintve igazolódik be a leglátványosabban az a magyar migrációs politika, amely szerint

a segítséget kell oda vinni, ahol a baj van, és nem a bajt kell idehozni

- mondta a miniszter.

Szijjártó Péter azt mondta, ennek érdekében Magyarország ezen országok stabilitásának megőrzése és fejlesztése céljából támogatja védelmi szektoraik reformjának elősegítését szolgáló uniós kiképzési missziók mandátumának meghosszabbítását. Magyarország megháromszorozta jelenlétét, ezzel 21-re növelte a stabilitás megszilárdítását és a terrorizmus visszaszorítását szolgáló uniós missziókban résztvevők számát - tette hozzá.

Az EU-nak végre nem arra kéne fókuszálnia, hogyan ossza el az Európába érkezőket, hanem

Mindkét térség problémáinak rendezését tekintve a megnyugtató megoldása még távol van - mondta a miniszter.

A Néppárt öles léptekkel halad balra

Az Európai Parlament múlt heti plenáris ülésének a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzetéről tartott szavazással összefüggő újságírói kérdésre úgy válaszolt, hogy az Európai Néppárt (EPP) "öles léptekkel halad balra".

Világosan látszik, hogy

- mondta.

Vannak azonban Magyarország mellett olyanok, akik úgy látják, hogy az EPP akkor lenne sikeres, ha karakteres jobboldali politikát folytatna - tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.