Közel 10 millió migránst akar betelepíteni a spanyol kormány

Vágólapra másolva!
Spanyolországának 8-9 millió bevándorlót kell befogadnia a következő 30 évben a társadalom elöregedésének megakadályozása érdekében, és ezt meg kell értetnünk a társadalommal - jelentette ki az új baloldali spanyol kormány társadalombiztosítási és migrációs minisztere az OECD-országok fórumának egyik kerekasztal beszélgetésén.
Vágólapra másolva!

Spanyolországnak 8-9 millió új munkavállalóra lesz szüksége a következő három évtizedben, hogy fenntartsa munkaerő-piaci szintjét és elkerülje gazdasága „japánosodását", jelentette ki az OECD-országok csütörtökön Párizsban tartott fórumán José Luis Escrivá spanyol bevándorlásügyi miniszter. Utóbbi kifejezés alatt Escrivá arra utalt, hogy Japán elutasítja azt a politikát, amely szerint bevándorlókkal kell feltölteni a társadalom elöregedése miatt a munkaerőpiacon keletkező hatalmas emberhiányt - írja a V4NA.

José Luis Escrivá spanyol bevándorlásügyi miniszter. Forrás: --

A spanyol tárcavezető az ABC Espana beszámolója szerint ezt egy – Ylva Johansson, az EU svéd belügyi biztosa, Eva Nordmark svéd munkaügyi miniszter, valamint Natalia Alvarez, a costa rica-i munkaügyi tárca szociális ügyekért felelős államtitkára és Catrina Tapley kanadai bevándorlásügyi miniszter között lezajlott – kerekasztal beszélgetésen jelentette ki. Szerinte a sokmilliónyi migráns befogadása „az ország jólétének megőrzése" miatt elengedhetetlen és meg kell értetniük a választópolgárokkal, hogy miért kell ezt beépíteniük kormányuk politikájába.

A spanyol szakpolitikus szerint a migránsok integrálása a munkaerőpiacra azon múlik, hogy a befogadó- és a küldő ország milyen szintű együttműködést képes kialakítani, és erre jó példa Marokkó és Spanyolország közvetlen viszonya.

Ugyanakkor a spanyol munkaerőpiac migránsokkal tervezett feltöltése kissé furcsa elképzelés, mivel Görögország után a spanyoloknál a legmagasabb a munkanélküliek aránya: 14,1 százalék, vagyis minden hetedik munkaképes spanyolnak nincs állandó munkája.

Az eddigi uniós statisztikák szerint a Spanyolországba özönlő migránsok között mintegy 15 százalékkal magasabb a munkanélküliség aránya, mint az őshonos lakosság körében, vagyis ha jelenlegi trendnek megfelelően a bevándorlók közel 30 százalékát a jövőben sem képesek integrálni a munkaerőpiacra, akkor 30 év múlva nem alacsonyabb, hanem közel 2,5 százalékkal magasabb munkanélküliségi rátával kell számolniuk. De ha azt az egyelőre elképzelhetetlen lehetőséget vesszük figyelembe, hogy minden, az országba érkező migráns munkát vállal, akkor a jelenlegi népességi adatok alapján 8-9 millió migráns befogadásával is „csupán" 10 százalékosra lehet csökkenteni a spanyol munkanélküliségi rátát 2050-re.