Salvini ellentámadást indított a bevándorláspárti olasz kormány ellen

politics parties Horizontal
Leader of Italy's far-right League party, Matteo Salvini gestures as he prepares to address supporters during a rally of Italy's far-right League party, conservative Brothers of Italy party and Forza Italia party against the government on October 19, 2019 in Rome. - Italy's strongman Matteo Salvini holds a key rally in Rome on October 19 aimed at re-launching the Italian right and making a power-grab for the capital. Some eight special trains and 400 coaches transported supporters from across the country for the "Italian Pride" demonstration. (Photo by Tiziana FABI / AFP)
Vágólapra másolva!
Önként bíróság elé áll Matteo Salvini, a Liga vezetője, volt belügyminiszter, a bevándorláspárti baloldali kormány azonban - félve a népharagtól - a hétvégi tartományi választásokra tekintettel megfutamodott. Salvini mentelmi jogának megvonását az M5S (Öt Csillag) nevű kormánypárt kezdeményezte, mert belügyminiszterként az országot védte a bevándorlók áradatától, ezért nem engedett kikötni több migránsokat szállító hajót. Hétfőn a szenátus mentelmi bizottságában szavaztak, azonban miután Salvini bejelentette, hogy arra kérte párttársait, szavazzák meg a javaslatot, a kormánypártiak el sem mentek. Mindenáron el akarják halasztani a döntést: a hétvégén ugyanis két tartományban is választást tartanak, ahol a választók véleményt mondanak a migránspárti kormány politikájáról, és a volt belügyminiszter elleni támadásról. Ha a baloldal mindkét választást elveszti, a kormány helyzete tarthatatlanná válik, gyakorlatilag megbukik.
Vágólapra másolva!

Ámokfutás Salvini ellen

Tavaly nyáron a Liga vezetője még belügyminiszterként öt napig nem engedélyezte a Gregoretti nevű hajó fedélzetén lévő 131 migráns partraszállását. A haditengerészet hajója végül a szicíliai Augusta katonai kikötőjében köthetett ki. Első körben 15 kiskorú hagyhatta el a hajót, a többiek csak pár nappal később, miután öt EU-tagállam és az olasz egyház vállalta, hogy átveszi őket.

Salvini mindig is azt az álláspontot képviselte, hogy Olaszországot meg kell védeni a migránsoktól, ezért a lépése teljesen logikus volt.

Matteo Salvini, a Liga elnöke szembeszállt a bevándorláspárti erőkkel Forrás: AFP/Tiziana Fabi

A szicíliai Siracusa ügyészsége azonban sokak megdöbbenésére eljárást kezdeményezett Salvini ellen "a hajón lévők személyi szabadságának korlátozása" címén. Ezt a meglehetősen nevetséges vádat a felsőbb szintű cataniai ügyészség elvetette, azonban az olasz jogrendben ennél is feljebb álló miniszteri bíróság felülbírálta a döntést, és kezdeményezte Matteo Salvini parlamenti mentelmi jogának megvonását.

A jogi testület a szenátus elnökéhez fordult, aki a felsőház mentelmi bizottságához továbbította a kérést. A bizottságnak menetrend szerint január 20-án kellett közölnie a véleményét, ami alapján a felsőház február-március környékén szavazna.

Csakhogy Salvini meglepte a bevándorláspárti baloldalt: ügyvédjén keresztül eljuttatott egy harminc oldalas feljegyzést a testülethez, amelyben számbavette az ügyben hozott döntéseket. Az egyik legfontosabb érve az, hogy a Gregorettivel kapcsolatos döntéseket az akkor még az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) közös kormánnyal, Giuseppe Conte miniszterelnökkel és a szétosztást koordináló Európai Bizottsággal együttműködésben hozta meg. Híradások szerint ezt a dokumentumhoz csatolt hivatalos e-mailekkel alá is támasztotta. Ez a tény értelemszerűen kellemetlen helyzetbe hozza az euroszkeptikus pártként induló, majd a százszázalékosan migrációpárti politikát folytató Demokrata Párt mellett kikötő M5S-t, politikusait és a jelenleg is kormányfő Conte-t. Ráadásul Salvini azt is közölte, hogy egyszer és mindenkorra le akarja zárni az ügyet, ezért kész bíróság elé állni.

"A baloldal nyitott kikötőket akar, mivel a migrációból akar gazdagodni. Én viszont a börtönt kockáztatom, mert néhány napig nem engedtem partra szállni a migránsokat"

- jelentette ki Salvini a vasárnapi tartományi választások kampányhelyszínén, Bologna közelében.

Salvini egy januári gyűlésen úgy fogalmazott,

Mivel Salvini nagyon népszerű, és az olaszok többségének elege van a bevándorláspárti baloldalból, a kormánypártok megijedtek Salvini bejelentésétől, és halasztást kértek a szenátusi elnöknél. Az ülést azonban hétfőn megtartották, az eljárást kezdeményező Öt Csillag Mozgalom, valamint a Demokrata Párt képviselői nem mentek el, viszont a Liga szenátorai megszavazták Salvini mentelmi jogának megvonását.

Az utóbbi hónapokban a választás nélkül hatalomra jutó kormány két migránshajónak (a Sea-Watch 3 német hajó 119 emberrel, a spanyol Open Arms 114 migránssal a fedélzetén) is zöld utat adott, amivel tovább csökkent a népszerűségük.

Illegális bevándorlók partra szállnak a dél-olaszországi Lampedusa kikötőjében az Open Arms hajóról 2019. augusztus 21-én. Forrás: MTI/EPA-ANSA/Elio Desiderio

Jöhet a választók ítélete

A hétvégén két tartományban, Emilia Romagnában, illetve Calabriában is választást tartanak. Az előjelek egyértelműen Salvininek és az általa vezetett jobboldali koalíciónak (Liga, Olasz Testvérek és a Forza Italia) kedveznek, a baloldali koalíció ezért is akarja a döntést a választások utánra halasztani. Salvini úgy látja, az olasz baloldal egyre jobban fél, mert elveszítette az egykor általa képviselt társadalmi osztályokat, és azzal számol, hogy akár kormányváltás is jöhet a január 26-i tartományi választások után (különösen, ha a baloldal veszít abban az Emilia Romagnában, ahol 70 éve hatalmon van).

A migrációpárti kormány felállítása óta tartottak már egy tartományi választást, a fél évszázados baloldali uralom alatt álló Umbriában a jobboldali szövetség földcsuszamlásszerű győzelmet aratott, 57,55-37,48 arányban diadalmaskodott. A kormány érdemben nem változtatott politikáján, így a Liga vezette koalíció újabb győzelmeire lehet számítani.

Idén amúgy további hat tartományi választást tartanak, így a baloldal akkor is komoly gondban marad, ha sikerülne megtartania Emilia Romagnát.