Öt év börtön után belga gyerekekből muszlim terroristákat képző muszlim prédikátort a belga állam egy általános iskolába járatja nyelvoktatásra

Jean-Louis Denis, a „behódolt”-nak nevezetett radikális iszlám prédikátor
Vágólapra másolva!
Jean-Louis Denis, radikalizálódott iszlamista prédikátor több fiatalt is sikerrel vett rá arra, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz. Lényegében az első lépést tette meg, hogy belga gyerekekből terroristák legyenek. A fiatalokra gyakorolt befolyását arra használta fel, hogy a keresztények és zsidók elleni háborúra, dzsihádra hívjon fel, és ehhez minél több fiatal migránst és másod-harmadgenerációs belga migráns miliőből jövő fiatalt toborozzon. Tíz év börtönt kapott a radikális muszlim, de öt év után - valamiért - kiengedték. A belga állam segítségével most beíratták egy flamand nyelvtanfolyamra. Azonban ott gyerekekkel van egy épületben - egy általános iskolában tartják a tanfolyamot -, és a szülők rettegnek. Hiszen egy veszélyes bűnözővel zárták össze gyerekeiket.
Vágólapra másolva!

A belga dzsihád közismert figuráját, a „Behódolt" becenéven is ismert prédikátort eredetileg 10 év börtönbüntetésre ítélték 2013-ban, amit 2016-ban a felére, 5 évre csökkentettek a hatóságok. A 2019-ben szabadult dzsihadista egy televíziós műsorban fejtette ki, hogy radikális, szalafista hitében egyáltalán nem ingott meg a börtönben, sőt, hite csak megerősödött. (A szalafizmus, leegyszerűsítve, az iszlám szélsőségesen radikális tanait hirdeti, középpontjában a kereszténység és a zsidóság elleni erőszak áll.)

A szélsőséges prédikátornak, miután büntetését letöltötte, most vissza kell illeszkednie a társadalomba, és mivel Belgium flamandok lakta régiójában, Flandriában akar elhelyezkedni, lehetőséget kapott, hogy megtanuljon flamandul, amely a francia mellett Belgium második hivatalos nyelve is egyben (a flamand nyelv a holland egyik dialektusa). A probléma abból (is) adódik, hogy a nyelvtanfolyamot egy általános iskolában kellett megkezdenie, és ez ellen tiltakoztak a gyerekeiket odajárató szülők, mint azt megtudta a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A Brüsszel egyik flamand többségű kerületében, Strombeek-Beverben található általános iskolába járó gyerekek szülei aggodalmukat fejezték ki a radikalizálódott iszlamista jelenléte miatt. A RTL luxemburgi rádiónak így nyilatkozott az egyik szülő:

- mesélte el Sylvie, a családanya, akinek gyereke ebbe az iskolába jár. Annál is inkább hangot adott félelmének, mert ő már egyszer „megfizetett" az iszlám terrorizmus miatt: a 2016-os brüsszeli terrortámadás egyik szenvedő alanyáról beszélünk, aki túlélte súlyos sérüléseit.

- folytatta Sylvie. Ezt támogatta a „Life4Brussels" nevű szervezet is, amely a 2016-os merénylet áldozatainak hozzátartozóit, elszenvedőit tömöríti, képviseli és segíti. A szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy Jean-Louis Denist a bíróság azért ítélte el, mert fiatalokat vett rá arra, hogy csatlakozzanak az Iszlám Állam terrorszervezethez, és ezt nem lenne szabad figyelmen kívül hagyni. Nathalie Colette-Bascqz, a szervezet egyik képviselője szerint módosítani kellene a jogszabályokat, mégpedig úgy, ahogy arra pedofil bűncselekményt elkövetők esetében már lehetőség nyílik. A pedofil bűnözőket eltiltják ugyanis attól Belgiumban, hogy fiatalok közelében legyenek, vagy bármilyen tevékenységet lássanak el jelenlétükben. Szerintük ezt kellene a radikalizálódottak esetében is bevezetni.

Jean-Louis Denis, a „Behódolt”-nak nevezetett radikális iszlám prédikátor Forrás: Twitter

Jean-Louis Denis egyébként az Ittre-i börtön „Deradex" elnevezésű részében raboskodott 5 évig, abban a részlegben, amelyet kifejezetten a radikális iszlamistáknak hoztak létre, és amelynek az lenne a célja, hogy a bűnözőket „megszabadítsa" a radikális tanoktól, azaz deradikalizálja őket. Jean-Louis Denis maga vallotta be az RTL-nek adott interjújában, hogy a Deradex

Ügyvédjei szerint „boszorkányüldözést" folytatnak Jean-Louis Denis ellen, hiszen már két flamand önkormányzat tiltotta meg, hogy a területükön nyelvtanfolyamon vegyen részt, egy brüsszeli kerület polgármestere pedig szabályosan kitiltotta a kerületből. Most pedig a terrorcselekmény áldozatainak szövetsége tiltakozik. "Be kellene ezt most már fejezni. Minden megtesz az integrációjáért, miközben mindenki ez ellen dolgozik." A terrorcselekmény áldozatainak szövetsége nyilatkozatban fejtette ki, hogy tisztában vannak az integráció szükségességével, ugyanakkor ehhez szerintük megfelelő keretekre lenne szükség, amelyek figyelembe veszik az áldozatok szenvedéseit is.

Az érdekvédő szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy fontos lenne tenni valamit azért, hogy már a börtönben megkezdődhessen a radikális iszlám híveinek a társadalomba történő integrálása. Az Origo többször írt arról, hogy mennyire feszült a helyzet a belga börtönökben, és részletes elemzésben mutattuk be azt is, hogyan váltak a börtönök egész Nyugat-Európában a radikalizmus fellegvárává. Erről a belga hatóságok is tudnak, de egyrészt a jogszabályi környezet, másrészt pedig a megfelelő anyagi források hiánya miatt képtelenek úrrá lenni a helyzeten. Nem ritka, hogy a radikális iszlám tanok hívei a börtönőrökre támadnak, akik rendszeresen sztrájkolnak romló munkafeltételeik és biztonsági helyzetük miatt.

Mindenesetre a nyugat-európai példátlan gyengeség a muszlim terroristákkal szemben új fejezetéhez érkezett: egy fiatalokat dzsihadizmusra nevelő, terroristákat a gyerekek között toborzó, börtönből szabadult radikális muszlimot gyerekek közé járat a belga állam a belga állam pénzén flamandul tanulni. Ugyanis a prédikátor még azt is megválaszthatta, hogy a börtön után Belgium melyik részén szeretne élni, és ő a flamandot választotta, nem a vallont, ahol franciául beszélnek.