Matteo Salvini: A baloldal egyre jobban fél hatalma elvesztésétől

Vágólapra másolva!
Az olasz baloldal egyre jobban fél, mert elveszítette az egykor általa képviselt társadalmi osztályokat, Matteo Salvini szerint. A jobboldali koalíciót vezető, ellenzéki Liga párt vezére azt ígérte az észak-olaszországi Maranellóban szombat délután tartott egyik kampányzáró eseményen, hogy kormányváltás jöhet a január 26-i tartományi választások után.
Vágólapra másolva!

Matteo Salvini minél nagyobb részvételre buzdította az Emilia Romagna régió lakosságát az egy hét múlva esedékes választásokon. Emlékeztetett, hogy hetven év óta először a Liga vezette jobbközépnek lehetősége van megszerezni a tartományt az eddig azt vezető baloldaltól.

- hangoztatta Matteo Salvini a maranellói Enzo Ferrari Múzeummal szomszédos téren, ahol több ezren hallgatták szavait.

A jobboldal vezetője hangsúlyozta, a január 26-i választás másnapján elküldi a "felmondólevelet" a Giuseppe Conte, Luigi Di Maio és Nicola Zingaretti hármas vezette kormánynak.

A mérsékelt olasz jobbközépet jelképező kék színű pulóverben és a Ferrari tűzpiros sapkájában fellépő Salvinit az 1990-es labdarúgó-vb himnusza, valamint a Győzni fogok című ismert Puccini-ária kísérte. A színpadon felszólalt a tartomány élére pályázó jobboldali jelölt, Lucia Borgonzoni is.

Matteo Salvini beszédében kifejtette, hogy

a baloldal egyre jobban fél hatalma elvesztésétől,

és ezért kirekesztő, támadó, gyűlöletkeltő magatartással reagál. Ma már nem a jobboldal a nép ellensége, mi állunk a nép mellett - mondta Matteo Salvini. A választási kampányát ellenző Hering-mozgalomra utalva hangoztatta, hogy a mai baloldaliak a Bella Ciao egykori partizándalt éneklik, miközben a legdrágább óra van a csuklójukon. Úgy vélte, a mezőgazdaságban, gyárakban dolgozókat régen a baloldal képviselte, "amíg az üzemi tanácsokból át nem ültek a bankok igazgató tanácsaiba".

Ma a volt olasz kommunista párt egykori főtitkára, Enrico Berlinguer, sőt Don Camillo és Peppone (a Don Camillo és a tiszteletreméltó Peppone című film két főszereplője) is a Ligára szavazna, "mi vagyunk a jövő, a baloldali Demokrata Párt (PD) a múltban maradt" - jelentette ki Matteo Salvini. Megjegyezte, a baloldal egy dolgot tud "jól" csinálni: újabb és újabb adókat bevezetni. Ha ez így folytatódik, még a balkonok árnyékát is megadóztatják.

Salvini a baloldali értelmiségnek is üzent, hangoztatva, hogy nem az elolvasott könyvek száma számít, hanem az, ki mit olvas:

ő a "népek szabadságát" hirdető szerzők olvasását javasolja.

Ami a parlamenti mentelmi joga esetleges megvonását illeti, Matteo Salvini kijelentette, állítsák nyugodtan bíróság elé, de "jó nagy bírósági termet szerezzenek, mivel az egész olasz nép velem jön". A felsőház mentelmi bizottságának hétfőn kell döntenie, támogatja-e vagy sem Salvini mentelmi jogának megvonását. Az ügy az olasz parti őrség Gregoretti nevű hajóját érinti: a volt belügyminiszter tavaly nyáron öt napig nem engedélyezte a hajó fedélzetén az olaszországi partokra érkezett migránsok leszállását, és ezért ügyészségi eljárás indult ellene.

A Matteo Salvini és a jobboldal megállítására született Hering-mozgalom vasárnap Bolognában tart demonstrációt. A kampány utolsó felvonása az emiliai Bibbianóban lesz csütörtökön, ahol Matteo Salvini és a Heringek egyszerre lesznek jelen.

A választások előtti utolsó nyilvános felmérések szerint a PD-nek minimális előnye van a jobboldallal szemben.

Január 26-án a majdnem kétmilliós, déli Calabria tartomány is új elnököt választ. Itt teljes csendben zajlik a kampány, mivel biztosnak tűnik a jobboldali jelölt győzelme. Ezért számít még nagyobb tétnek Emilia Romagna megszerzése.