Halott sorozatgyilkos állhat az egyik legrejtélyesebb ügy mögött

Pamela Maurer
Vágólapra másolva!
Valószínűleg egy sorozatgyilkos végzett az 1976-ban, 16 évesen eltűnt Pamela Maurellel. A lányt halála előtt elrabolta és megerőszakolta gyilkosa. A férfi személyét DNS-ei, illetve egy korszerű internetes kutatóprogram segítségével azonosították. Megállapították, hogy már halott, továbbá azt is, hogy több kegyetlen gyilkosságot, emellett nemi erőszakot és gyerekrablást is elkövetett.
Vágólapra másolva!

A 16 éves, illinois-i lány 1976. január 12-én este egyik barátjánál volt, amikor lement a közeli kisboltba, hogy valami italt vegyen. Ám soha többé nem tért vissza.

Másnap reggel megtalálták az egyik közeli utcában a lány holttestét. A testén talált sérülésekből megállapították, hogy megverték és megerőszakolták, mielőtt végeztek vele.

- mondta Robert Berlin ügyész.

Pamela Maurer Forrás: DuPage County State's Attorney's Office

Az első fordulat 2001-ben történt, amikor a lány testén talált DNS-eket megpróbálták összehasonlítani a gyanúsított férfitól vett mintákkal, amit egy internetes adatbázisból próbáltak visszakeresni - akkor azonban nem találtak egyezést.

A nagy áttörést az okozta, amikor felfedezték a genealógiai vizsgálatoknak egy új, addig ismeretlen módszerét.

A genetikai genealógia lényege, hogy a helyszínen talált mintákat egy internetes családfa-és DNS-kereső program segítségével beazonosítják, és ezáltal rátalálhatnak az addig ismeretlen elkövetőre.

A módszer tehát megoldást jelenthet évekre, sőt évtizedekre visszahúzódó, megfejtetlen gyilkossági ügyekre is.

A 2018 áprilisában megtalált és letartóztatott "Golden State Killer" nevű hírhedt sorozatgyilkos után még további 100 gyanúsítottat sikerült ezzel a módszerrel azonosítani.

A rendőrök a program segítségével átkutatták Maurer ismeretlen gyilkosának családfáját, és egy Bruce Lindhall nevű férfit azonosítottak.

Bruce Lindahl Forrás: DuPage County State's Attorney's Office

A férfi 1981-ben, 29 évesen halt meg, utolsó gyilkossága közben váratlan baleset érte. Miközben megkéselt egy 18 éves fiatalt, véletlenül saját magát is megvágta. A sérülése olyan mély volt, hogy a helyszínen elvérzett.

2019 novemberében Lindahl holttestét exhumálták, és a benne lévő DNS-eket összevetették a Maurer testéről vett mintákkal.

Röviddel az ünnepek előtt a rendőrök felkeresték Mauerer apját és bátyját, hogy tájékoztassák arról, hogy valószínűleg sikerült azonosítaniuk lányuk gyilkosát.

- mondta Chris Loudon rendőr.

Loudon elmondta, hogy nem Maurer volt Lindahl egyetlen áldozata. A férfi egy hírhedt sorozatgyilkos volt.

1980-ban Lindahl elrabolt és szexuálisan zaklatott egy Debra Colliander nevű fiatal lányt,

akit ezután arra kényszerített, hogy szálljon be vele a kocsijába és menjen el hozzá az Illinois-i lakásába. Amikor a lány megpróbált ellenállni, a férfi fegyverrel fenyegette meg, majd meztelen képeket készített róla. Colliandernek végül egy óvatlan pillanatban sikerült megszöknie, majd meztelenül hazamenekülnie.

Az eset után vádat emeltek a férfi ellen emberrablás, nemi erőszak és szexuális zaklatás miatt. A férfit ezután letartóztatták, de óvadék ellenében tárgyalása napjáig szabadon engedték.

Egy évvel később azt állította egy barátjának, hogy a lány hamisan vádolta meg őt, ám a bíróságon már nem jelent meg, ezért elhatározta, hogy bosszút áll rajta.

1980. október 7-én, két héttel a tárgyalás előtt Colliander hirtelen eltűnt.

Később Lindahl barátja elmondta a rendőröknek, hogy 2000 dollárt, egy üveg whiskey-t, egy fegyvert és némi drogot ajánlott fel neki, ha segít neki megölni a lányt. A férfi azonban nem fogadta el Lindahl ajánlatát.

1982-ben megtalálták a lány holttestét egy sekély gödörbe temetve

az Illinois-i Oswego Township nevű településen. Megállípították, hogy a lányt megölték. Ekkorra viszont Lindahl már maga is halott volt.

Lindahl halála után számos fotót találtak a lakásán, melyek mind fiatal lányokat ábrázoltak. Köztük volt egy olyan lány képe is, akit 1979-ben láttak utoljára.

Lindahl DNS-eit továbbra is vizsgálják, elképzelhető ugyanis, hogy más egyéb gyilkosságok hátterében is ő állt.