Novák Katalin a Magyarország elleni balliberális brüsszeli támadásról

NOVÁK Katalin
Budapest, 2019. november 25. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár beszédet mond a Népesedési Kerekasztal megalakulásának 10. évfordulóján tartott ünnepségen a Kopp Mária Intézetben 2019. november 25-én. Jobbra az intézmény névadójának portréja. MTI/Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament csütörtöki szavazásán több néppárti képviselő is támogatta a Magyarország elleni koncepciós eljárás folytatását. Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az ATV kérdésére mindezt úgy értékelte, hogy amikor a Fideszben majd dönteni fognak az Európai Néppártban (EPP) való maradásról, egészen biztosan emlékezni fognak a történtekre.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön az Európai Parlament balliberális többsége - 446 igen és 178 nem szavazattal - megszavazta a Magyarország és Lengyelország ellen indított jogállamisági eljárás folytatását. A nagy többséghez szükség volt a magát kereszténydemokrataként aposztrofáló Európai Néppárt (EPP) egyes politikusainak szavazatára is. Ugyan nem teljesen meglepő, hogy így alakultak a dolgok, azonban ezzel minden bizonnyal fellángol ismét a vita: hogyan tovább a Fidesznek az EPP-ben? Novák Katalin az atv.hu-nak nyilatkozva úgy értékelte a mai szavazást, hogy

"amikor arról döntünk majd, hogy maradjon-e a Fidesz a Néppártban, a mai szavazás súlyos érv lesz amellett, hogy új szövetségeseket keressünk"

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár kifogásolta, hogy a "kiszavazó" néppárti politikusnak fontosabb a liberális nyomásnak és elvárásoknak való megfelelés, mint a jog és igazságosság, valamint a Fidesszel való szövetségük..

"Akik EPP-s létükre ellenünk szavaztak, azok ismét azt bizonyították, hogy számukra a szövetségünk mit sem ér, fontosabb a rájuk nehezedő liberális nyomásnak és elvárásoknak való megfelelés, mint a jog és az igazság"

Novák ugyanakkor megköszönte azoknak a szövetségeseiknek a támogatást, akik "bátran kiálltak a jog és az igazságosság mellett". Külön kiemelte François-Xavier Bellamyt, a francia republikánusok frakcióvezetőjét, valamint az olasz Antonio Tajanit, az EPP egyik alelnökét.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár Forrás: MTI/Soós Lajos

A történtekről elmondta véleményét Hidvéghi Balázs fideszes uniós képviselő is, aki szerint a Magyarországot elmarasztaló határozat a Soros-szervezetek és a bevándorláspárti erők újabb nyomásgyakorlása.

A Magyarország elleni európai parlamenti szavazásról itt tud bővebben olvasni.