Illegálisan jutottak be Guatemalába a hondurasi migránskaraván tagjai

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokba eljutni akaró legalább száz hondurasi állampolgár lépett be illegálisan Guatemala területére, miután tömegesen megrohamozták a Guatemalával közös határt Honduras északnyugati részén - állapította meg az EFE spanyol hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A hondurasiak, akik annak az újabb karavánnak a tagjai, amely kedden indult el a hondurasi San Pedro Sula városából, Izabal tartományon keresztül léptek be Guatemala területére.

Több forrás szerint

a hondurasi vámhatóságok nem tudták útját állni a több mint száz migránsnak,

mivel nem tudtak mit kezdeni a Guatemalával közös határon található Corinto határátkelőnél gyülekező tömeg áradatával.

Az erőszak és a munkanélküliség elől menekülnek

Helyi idő szerint kedd este egy megközelítőleg 200 főből álló csoport indult el San Pedro Sulából Guatemala felé Corintón keresztül. Egy másik, nagyobb karaván szintén elindult ugyanonnan, de egy másik útvonalon, és Agua Calientén keresztül próbált meg átkelni Guatemalába.

Az EFE szerint az útra kelő hondurasiak elmondása szerint

a munkanélküliség és az országban uralkodó erőszak miatt hagyják el hazájukat.

A két ország közötti megállapodás értelmében mindkét ország állampolgárai gond nélkül átléphetik a közös határt, amennyiben személyazonosító okmányukkal igazolják magukat a vámhatóságoknál.

Évente félmillióan emigrálnak

Hondurasból négy, az Egyesült Államokba eljutni akaró úgynevezett migránskaraván indult el 2018 októbere és 2019 áprilisa között.

Guatemala és Honduras Salvadorral együtt Közép-Amerika úgynevezett északi háromszögében található.

A régiót az erőszak által leginkább sújtott térségek között tartják számon a világon.

Nemzetközi szervezetek szerint a három országból évente átlagosan legalább félmillió ember emigrál illegálisan az Egyesült Államokba a jobb életkörülmények és lehetőségek reményében.