Az ország egyes részein árvízzel küzdenek - videó

Ausztrália, tűz, tűzvész
Nerrigundah, 2020. január 14. Leégett ház és megsemmisült autó az Új-Dél-Wales ausztrál szövetségi állambeli Nerrigundah településen 2020. január 13-án, két héttel a területet sújtó pusztító tűzvész után. A délkelet-ausztráliai tűzvészben eddig 25-en haltak meg, mintegy kétezer otthon semmisült meg, több százezren kényszerültek lakóhelyük elhagyására. Hatalmas kár keletkezett az élővilágban, akár egymilliárd emlős, madár és hüllő pusztulhatott el. Az erdő- és bozóttüzek eddig több mint 10 millió hektárnyi területet érintettek a kontinensországban. MTI/AP/Sam McNeil
Vágólapra másolva!
Kiadós mennyiségű eső esett Ausztrália egyes régióiban, köztük Új-Dél-Wales államban csütörtökön. Ez egyfelől jó hír a tűzoltóknak, akik hónapok óta küzdenek a mindent felemésztő, és már 29 halálos áldozatot követelő lángokkal; másrészt rossz hír, hiszen a sok eső villámárvizeket eredményezett.
Vágólapra másolva!

Több mint 50 mm eső esett csütörtökön az ausztráliai Új-Dél-Wales és Victoria államokban. Ezeken a területeken óriási erővel tomboltak a lángok: múlt szombaton még több mint 140 helyen égett a bozót, hétvégén pedig 44 Celsius-fokos hőséget mértek.

A The Guardian arról ír, hogy a pokoli körülményeket Ausztrália egyes részein végre felváltotta az eső, de még így is

közel 100 helyen ég az avar.

A tűzoltók szerint ez a csapadékmennyiség is nagy segítség, de önmagában nem elég a tüzek eloltásához és a szárazság megfékezéséhez. Szakemberek szerint a villámárvizek komolyabb gondot is magukkal hozhatnak, mint az elöntött utak: félő ugyanis, hogy

a rengeteg hamu beszennyezi a folyókat, vízhálózatokat.

Az időjárás-előrejelzések szerint csütörtökön és pénteken még több eső érkezik. Például Albury környékére - ahol most is óriási lángoszlopok pusztítanak - 10 mm csapadékot jósolnak, és ugyanannyi eső eshet a déli partvidék egyes részein is.

Ausztrália keleti részein pedig

veszélyes zivatarokra figyelmeztetnek.

Adaminaby környékén egyelőre mindössze 2 mm csapadék hullott, amely egyáltalán nem segítette a tűzoltást. Nem sokkal távolabb, Faulconbridge-ben ugyanakkor közel 50 mm esőt mértek. Ott is nagyon elkélt már a csapadék, hiszen több hektáron égett a bozótos.

A globális levegőminőségi adatok szerint Melbourne-ben és Victoria állam egyes részein elkeserítő adatokat mértek: két napja még ez volt

a világ legszmogosabb területe.

A mostani zivatarok és esők némileg kisöpörték a füstöt: Melbourne-ben alig fél óra alatt 54 mm eső esett.

Az ausztrál meteorológiai szolgálat arra figyelmeztette az embereket, hogy legyenek óvatosak a hirtelen jött esők okozta villámárvizekkel és földcsuszamlásokkal.

Mint azt az Origo is megírta, Ausztráliában a szeptember óta tartó bozót- és erdőtüzek miatt eddig egy Magyarországnál valamivel nagyobb terület semmisült meg. A tűzben eddig 29 ember halt meg, több mint kétezer ház pedig teljesen megsemmisült. Az, hogy most Ausztrália egyes területein eleredt az eső, jó hír, ugyanakkor azt a meteorológusok is megjegyzik, hogy sok csapadék csak márciusban várható.