Tisztességes nyugdíjellátást és minimálbért akar az orosz elnök

Vágólapra másolva!
Rögzíteni kell az orosz alaptörvényben a rendszeres nyugdíjindexálás kötelezettségét - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az újonnan megalakított alkotmányozó munkacsoporttal megtartott csütörtöki megbeszélésén, a Moszkvához közeli Novo Ogarjovóban.
Vágólapra másolva!

Putyin szerint Oroszország alkotmányának az általa szerdán kezdeményezett módosítást követően szavatolnia kell, hogy

a minimálbér nem lehet alacsonyabb a megélhetési minimumnál,

valamint garantálnia kell a tisztességes nyugdíjellátást és a nyugdíjak rendszeres indexálását (inflációhoz igazítását).

Hangsúlyozta, hogy szándéka szerint ezen rendelkezéseknek a kormány általi megszegése alkotmánysértésnek minősül majd, ami kizárja, hogy a kabinet más prioritásokat követve alakítsa programját. Ezek egyúttal felhatalmazzák majd az elnököt a reagálásra, egyebek között arra, hogy leválthassa a felelősöket.

– Az alkotmánymódosítások értelme, hogy biztosítsák Oroszország jogállamként, szociális államként való továbbfejlődését, és hogy tovább növeljék országunk intézményeinek hatékonyságát – hangoztatta.

Össznépi szavazáson fogják megerősíteni

Putyin szerdán terjesztett elő egy alkotmánymódosítási csomagot, amely a szociális elemek mellett elemzők szerint

azt hivatott szavatolni, hogy hivatali idejének 2024-ben történő lejárta után az elnök valamilyen más tisztségben bebiztosíthassa magát a hatalomban.

A kezdeményezések ugyanakkor nem változtatnak azon, hogy Oroszország továbbra is megmarad elnöki köztársaságnak, és nem érintik az alapokmány fundamentumait.

A módosításokat egy "össznépi szavazásnak" kell majd megerősítenie, amelyet az eddig megjelent információk szerint feltehetően még a tavaszi parlamenti ülésszak lezárása előtt fognak megrendezni. Putyin még szerdán elrendelte egy jogi szakértőkből, politikusokból, közéleti személyiségekből, alkotó értelmiségiekből és sportolókból álló, 75 fős alkotmányozó munkacsoport létrehozását.