Több embert letartóztattak Iránban a lelőtt ukrán gép miatt

2020.01.14. 11:26

Magas rangú bírókból és szakértőkből álló különbíróság létrehozását szorgalmazta Haszan Róháni iráni elnök a Teherán közelében lelőtt ukrán repülőgép ügyének kivizsgálására kedden.

Televíziós beszédében Róháni azt mondta, hogy nem szokványos esetről van szó, és az egész világ figyelemmel fogja követni a bíróság munkáját. Az iráni vezető fájdalmas és megbocsáthatatlan hibának nevezte az incidenst, és megígérte, hogy kormánya minden eszközzel azon lesz, hogy felgöngyölítse az ügyet. 

Nem csak egy embert terhel a felelősség – mondta, aláhúzva, hogy a vétkeseket meg kell büntetni.

Róháni a katasztrófa őszinte kezeléséért emelt szót, és szerinte a kormány beismerő vallomása az első helyes lépés ezen az úton.

Eközben Golamhosszein Eszmáili iráni igazságügyi szóvivő elmondta, hogy kiterjedt nyomozást folytatnak, és több embert őrizetbe vettek az ügyben. 

Tüntetők ezrei az utcákon

A MAU ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó járata szerda reggel, nem sokkal felszállás után zuhant le.

Holttestek után kutatnak a mentőegységek tagjai a lezuhant Boeing 737-es típusú ukrán utasszállító repülőgép roncsai közt a baleset helyszínén január 8-ánForrás: MTI/AP/Ibrahim Norúzi

A Boeing 737-800-as típusú gép fedélzetén 176 ember tartózkodott, valamennyien meghaltak. A repülő lelövését Irán napokig tagadta műszaki hibát valószínűsítve, és csak szombaton közölte, hogy légvédelme okozta a tragédiát - Teherán állítása szerint - tévedésből. 

A katasztrófa nagy nemzetközi felzúdulást keltett,  és tüntetők ezrei vonultak utcára Iránban az elmúlt napokban.

Az incidenst megelőzően Irán Irakban található amerikai célpontokat támadott, válaszul arra, hogy az Egyesült Államok likvidálta Kászim Szulejmánit, a Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnokát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK