Lelőtt ukrán gép: jogi eljárást indítanának Iránnal szemben a gyászoló nemzetek

Mentőegységek és a sajtó munkatársai dolgoznak egy Boeing 737-es típusú ukrán utasszállító repülőgép roncsdarabjainál az iráni Sahriár város közelében 2020. január 8-án, miután a légi jármű hajnalban lezuhant 167 utassal és 9 fős személyzettel a fedélzetén, kevéssel a teheráni Khomeini Imám repülőtérről történt felszállás után. A szerencsétlenséget senki sem élte túl.
Vágólapra másolva!
Vadim Prisztajko ukrán külügyminiszter azt mondta, január 16-án Londonban fogja megvitatni egy lehetséges jogi eljárás elindítását Iránnal szemben az az öt nemzet, amelynek állampolgárai meghaltak a Teherán mellett lelőtt ukrán utasszállítón.
Vágólapra másolva!

Hivatalos szingapúri látogatásán a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva a tárcavezető elmondta, hogy a kártérítés és az incidens kivizsgálásának kérdését is megvitatják.

A gyászoló nemzetek külügyminisztereiből létrehoztunk egy csoportot. Január 16-án személyesen találkozunk Londonban, hogy a többi között megvitassuk a jogi lehetőségeket, a következő lépéseket, illetve Irán felelősségre vonását - mondta Prisztajko.

Mentőegységek és a sajtó munkatársai dolgoznak egy Boeing 737-es típusú ukrán utasszállító repülőgép roncsdarabjainál az iráni Sahriár város közelében 2020. január 8-án Forrás: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Az ottawai kormány korábban közölte, hogy Kanada, Afganisztán, Svédország, Ukrajna és Nagy-Britannia koordinációs csoportot hozott létre az áldozatok hozzátartozóinak támogatására. A repülőgépen utazók közül sokan iráni kettős állampolgárok voltak.

A MAU ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó járata szerda reggel, nem sokkal felszállás után zuhant le. A Boeing 737-800-as típusú gép fedélzetén 176 ember volt, mindannyian meghaltak.

A repülő lelövését Irán napokig tagadta műszaki hibát valószínűsítve, és

csak szombaton közölte, hogy légvédelme okozta a tragédiát, állítása szerint tévedésből.

A tárcavezető szerint Irán nem tájékoztatta előre Ukrajnát erről a bejelentésről.

Prisztajko egyben abszurdnak nevezte Irán állítását, miszerint az ukrán gépet akkor lőtték le, amikor megközelített egy kényes katonai létesítményt a Washington és Teherán közötti feszültségek tetőfokán.

- mondta a miniszter.

Mentőegységek dolgoznak egy Boeing 737-es típusú ukrán utasszállító repülőgép roncsdarabjainál Forrás: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Mint mondta, a teheráni vezetés beleegyezett abba, hogy átadja a fekete dobozokat Ukrajnának kielemzésre, egyelőre azonban nem nevezett meg pontos dátumot erre nézve. A tárcavezető elmondta azt is, hogy a pilóta utolsó szavai így hangzottak: „A fedélzeten minden rendben, átkapcsolok robotpilótára."

- fűzte hozzá a miniszter.

Az iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú vezetője szombaton teljes felelősséget vállalt az ukrán utasszállító repülőgép lelövéséért. Amirali Hádzsizadeh, az iráni légtér biztonságáért felelős parancsnok elmondta, hogy az ukrán utasszállítót pilóta nélküli repülőgépnek vélték. A rendszert kezelő szakembernek tíz másodperce volt a helyzet értékelésére.

Prisztajko szerint felelősségre kell vonni minden érintettet.

„Amit végképp nem szeretnénk, az az, hogy olyasvalakit, mint például egy alacsony beosztásban szolgáló katonát nevezzenek meg vétkesnek, mondván, ez a srác nyomta meg a gombot. Mindez ugyanis az iráni kormány felelőssége. Ki kell derítenünk, ki adta ki a parancsot, s ki nyomta meg a gombot. Ezeket az embereket felelősségre kell vonni" – mondta.

Rendőr áll a lezuhant Boeing 737-es típusú ukrán utasszállító repülőgép egyik kerekénél a baleset helyszínén Forrás: MTI/AP/Ibrahim Norúzi

Vadim Prisztajko beszélt arról is, hogy a mostani vizsgálatban olyan ukrán szakemberek is részt vesznek majd, akik a lezuhant Malaysian Airlines utasszállítójának ügyében is nyomoztak. Az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó utasszállító repülőgépet 2014 nyarán lőtték le egy Buk típusú légvédelmi rakétával a háború sújtotta Kelet-Ukrajna felett, a fedélzeten mind a 298 ember meghalt.

- mondta Prisztajko, aki szerint a nyomozásba a Boeing vállalat és Franciaország szakértőit is bevonnák.