Kuciak-gyilkosság: Elkezdődött Szlovákia történetének legnagyobb figyelemmel kísért büntetőpere

Ján Kuciak
Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságírót és párját, Martina Kusnírovát 2018. február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi otthonukban brutális kegyetlenséggel. Szó szerint kivégezték őket. Pozsonyban heteken át több ezer mécses égett a meggyilkolt Ján Kuciak és párja emlékére a szlovák kormányhivatal kapujánál. A gyilkossági ügy kapcsán tüntetés-sorozat volt Szlovákia szerte, aminek következtében kénytelen volt lemondani több szlovák kormánytag is.
Vágólapra másolva!
Hétfőn, január 13-án megkezdődött Szlovákia történetének legnagyobb figyelemmel kísért tárgyalássorozata, Ján Kuciak és kedvese, Martina Kusnírová meggyilkolásának büntetőpere - számolt be a SME/Denník N napilap írására hivatkozva a Paraméter.sk. Közben rögtön az első tárgyaláson Miroslav Marcek beismerte bűnösségét Ján Kuciak és Molnár Péter meggyilkolásának ügyében is.
Vágólapra másolva!

A hétfői tárgyalás kilenc órakor kezdődött, a SME tudósítása szerint azonban már reggel hét előtt a helyszínre,

a Specializált Büntető Bíróság bazini épületébe szállították a gyanúsítottakat, Marian Kocnert, Alena Zsuzsovát, Miroslav Marceket és Szabó Tamást.

A gyilkosság megrendelésével vádolt Marián Kocner milliomos szlovák üzletember a bazini jogi akadémia tárgyalótermében 2020. január 13-án. Forrás: MTI/EPA/Jakub Gavlák

Kocnert a gyilkosság megrendelésével gyanúsítják, aki közvetlenül Zsuzsovát bízhatta meg a végrehajtók felkutatásával, ő pedig Andruskó Zoltánhoz fordult ez ügyben.

Andruskó a letartóztatása után a kezdetektől együttműködött a rendőrséggel, ezért az ő ügyét külön tárgyalás alá vonták. Andruskó vádalkut kötött az ügyésszel, amit a bíróság elsőre nem fogadott el, szigorítást javasolt, amibe végül belement.

A gyilkosság elkövetésével vádolt Miroslav Marcek a bazini jogi akadémia tárgyalótermében 2020. január 13-án. Forrás: MTI/EPA/Jakub Gavlák

A gyilkosság közvetlen végrehajtásával Miroslav Marceket és Szabó Tamást vádolják,

de nem ez az egyedüli bűntény, amiért felelniük kell a most kezdődő perben. Őket ugyanis Molnár Péter gútai vállalkozó 2016 telén történt meggyilkolásával is gyanúsítják.

A Kuciak-gyilkosság gyanúsítottjai. Balról az első képen Miroslav Marcek, aki állítólag beismerte a két huszonéves fiatal megölését, a második képen Alena Zsuzsová, ő lehetett a közvetítő, azaz a gyilkosság megrendelésével vádolt Marian Kocner "összekötő embere". A jobboldali képen Szabó Tamás, akit korábban a Kuciak-gyilkosság elkövetésével vádoltak. Most úgy tudni, hogy ő volt a "szállító". Forrás: Polícia SR

A per mindegyik vádlottját 25 évig, vagy életfogytig terjedő szabadságvesztés fenyegeti.

A perben egyelőre kilenc tárgyalási napot írtak ki, de bizonyára az jóval tovább fog tartani. A héten hallgatják meg az első tanúkat, akik között van maga Andruskó, valamint Peter Tóth és Miroslav Kriak, utóbbiak Kocner megbízásából újságírókat figyeltek meg.

A gyilkosság elkövetésében bűnrészességgel vádolt Szabó Tamás, egykori nyomozótiszt a bazini jogi akadémia tárgyalótermében 2020. január 13-án. Forrás: MTI/EPA/Jakub Gavlák

Hétfőn hallgatják meg Silvia Molnárovát és Viktória Langerovát, akik a Molnár-gyilkosság sértettjei, a meggyilkolt férfi hozzátartozói.

A tárgyalásokat Bazinban a bíróság Igazságügyi Akadémiáján tartják, ahol rendelkezésre állt e célra egy 100 fő befogadására alkalmas tárgyalóterem.

A szenátust Ruzena Sabová bírónő vezeti.

Pozsonyban a szlovák kormányhivatal kapujánál heteken át több ezer mécses égett a 2018. február 21-én a nagymácsédi családi házukban meggyilkolt Ján Kuciak és párja emlékére. Forrás: MTI/EPA/NEWS AND MEDIA HOLDING/Matej Kalina

A gyilkosság felderítését végző, kezdetben 82 tagú nyomozócsoportot Peter Juhás vezette, létszámukat később 39-re csökkentették. A vádemelési javaslatot Vladimír Turan ügyész nyújtotta be, rajta kívül az esetet felügyeli Juraj Novocký ügyész is.

Szlovák sajtóbeszámolók szerint hétfő délelőtt Miroslav Marcek beismerte bűnösségét Ján Kuciak és menyasszonya, valamint Molnár Péter 2016-os meggyilkolásának ügyében is.

Miroslav Marcek (szlovák kommandósok gyűrűjében a fotó közepén) az első tárgyalási napon beismerte mindhárom gyilkosság elkövetését. Forrás: MTI/EPA/Jakub Gavlák

Marian Kocner építési nagyvállalkozó, akit a gyilkosság megrendelésével vádolnak, ugyanakkor ártatlannak vallotta magát az első tárgyaláson.