Helikopterről szórják az élelmet az éhező állatoknak Ausztráliában - videó

Ausztrália, bozóttűz, zöldség
Vágólapra másolva!
Az új-dél-walesi hatóságok helikoptereket és repülőgépeket vetnek be, hogy élelmet, elsősorban zöldségeket szórjanak az éhező állatoknak a bozóttűz sújtotta területeken. Eddig közel két tonna élelmiszert, elsősorban sárgarépát és édesburgonyát dobtak le a kenguruknak, akiknek élőhelyét elpusztította a hónapok óta tartó bozóttűz.
Vágólapra másolva!

A közönséges hegyikenguruk már a szeptemberben kezdődő tűzvész előtt is veszélyeztetve voltak, túlélésüket csak nehezíti a folyamatban lévő válságos helyzet - írja az ABC News.

Becslések szerint már több mint egymilliárd állat pusztult el a katasztrófában,

és több mint 8,4 millió hektár perzselődött fel.

Matt Kean, Új-Dél-Wales környezetvédelmi minisztere szerint több kengurupopuláció élőhelye is felégett az elmúlt időszakban, melyek az aszály miatt egyébként is veszélyeztetett helyzetben voltak.

A helyi kormányzat különböző területeken szórt szét élelmet és vizet, többek között a Kenguru-völgyben is.

A tüzek eddig legalább 25 ember halálát okozták, és több mint 2000 otthont pusztítottak el.

Casey Kirchhoff 2020. január 5-i felvétele sütőtökökről egy bozóttűz perzselte kertben, az Új-Dél-Wales állambeli Wingello településen Forrás: MTI/AP/Casey Kirchhoff/Casey Kirchhoff

Sikerült ellenőrzés alá vonni egy Sydney melletti megatüzet

Az ausztrál tűzoltóknak sikerült ellenőrzés alá vonni az egyik legnagyobb kiterjedésű, a Gospers-hegyen csaknem három hónapja tomboló "megatüzet" Sydney közelében - jelentették be a hatóságok hétfőn Új-Dél-Wales államban.

Shane Fitzsimmons, a tűzoltóság regionális vezetője elmondta, hogy még egy kis területen kell eloltani a lángokat, de bizakodik abban, hogy most már ellenőrzés alatt tudják tartani a területet.

A Gospers-hegyi tűz október végén keletkezett egy nemzeti park területén, és

idővel több más kisebb tűzgóccal egyesülve "megatűzzé alakult", amely mintegy 8 ezer hektárnyi területet pusztított el.

Több tucat bozóttűz továbbra is tombol Ausztráliában.

Az oltás sikerének esélyét némileg növeli, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban akár 50 milliméternyi eső is várható néhány érintett területen.

Scott Morrison miniszterelnököt éles bírálatok érik, mert egyrészt a tűzvész közepén elutazott Hawaiira nyaralni, másrészt kritikusai szerint kormánya tagadja, hogy a klímaváltozás mekkora szerepet játszik a kialakult helyzetben.

A választók körében mérhető népszerűsége 8 százalékponttal - 37 százalékra - esett vissza december eleje óta - derült ki a The Australian című napilap megrendelésére készült friss közvélemény-kutatásból.

A felmérés szerint Anthony Albanese, az ellenzéki Munkáspárt elnöke jelentősen népszerűbb lett: a megkérdezettek 46 százaléka már szívesebben látná őt a miniszterelnöki székben, mint a másfél éve hivatalban lévő Morrisont.