Egykori társai akarták megöletni a volt kolumbiai gerillavezért

Exclusive: FARC committed to Colombia’s peace despite killings FARC Colombia Timochenko INTERVIEW photography Rodrigo Londońo Rodrigo Londono Echeverri Common Alternative Revolutionary Force (FARC) Anadolu Agency Spanish
Rodrigo Londono
Vágólapra másolva!
Merényletet hiúsítottak meg a kolumbiai hatóságok, amelyet a latin-amerikai ország egykori gerillaszervezetét irányító Rodrigo Londono ellen akartak elkövetni olyan gerillavezetők megrendelésére, akik nem ismerik el a fegyveres szervezet és a kormányzat között 2016-ban kötött békemegállapodást - közölte a kolumbiai rendőrség helyi idő szerint vasárnap.
Vágólapra másolva!

Oscar Atehortua rendőrfőnök arról tájékoztatta a médiát, hogy egy informátor értesítette a rendőröket, hogy merénylet készül a 60 éves politikus ellen, aki a békemegállapodást követően párttá alakította a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű gerillaszervezetet Közös Alternatív Forradalmi Erők néven. A rendőrség ezért megerősítette Londono védelmét, és egy közeli ellenőrző pontnál tartóztattak fel két motorost, akikre illett a informátortól kapott személyleírás. A gyanúsítottak tüzet nyitottak a rendőrökre, akik viszonozták a tüzet, és megölték a két fegyverest. Egyiküket sikerült azonosítani, és kiderült, hogy 17 éven át volt a FARC katonája.

Rodrigo Londono Forrás: AFP/2019 Anadolu Agency/Juancho Torres

A rendőrség szerint a két fegyveres Hernán Dario Saldarriaga szolgálatában állt, aki egyike azoknak a kommunista gerillavezéreknek, akik továbbra is harcot folytatnak a bogotái vezetés ellen.

Bogotá 2016-ban békét kötött a FARC-kal, melynek tagjainak többsége letette a fegyvert. A több évtizedes konfliktus lezárásáért abban az évben Kolumbia akkori elnöke, Juan Manuel Santos Nobel-békedíjat kapott.