Itt a végleges adat az esztelen rombolásról: 1457 autót gyújtottak fel szilveszter éjjel Franciaországban

Strasbourg
felgyújtott autó
kiégett kocsi
Az utcákról elszállított kiégett autók Strasbourg-ban idén újévkor.
Vágólapra másolva!
A francia Europe 1 rádió összesítette, hogy soha ennyi autót nem gyújtottak még fel Franciaországban az újév első napján, mint idén. Közel 1500 kocsitűzhöz hívták a tűzoltókat. A legtöbbször gyerekbandák gyújtogattak, akik nem elsősorban a rongálás miatt csinálják, hanem hogy a tűzoltókat és a rendőröket megtámadhassák.
Vágólapra másolva!

Rekord sok, összesen 1457 kocsit gyújtottak fel Franciaországban újév napján, ami 13 százalékos emelkedés tavalyhoz képest, amikor 1290 gyújtogatást rögzítettek.

A Europe 1 adatai szerint a gyújtogatások 2016 óta kezdtek el meredeken emelkedni. Abban az évben a francia belügyminisztérium adatai szerint 804 esetben hívták a tűzoltókat, azóta viszont minden évben egyre többször. Négy év alatt majdnem megduplázódott a gyújtogatások száma.

Az újévkor felgyújtott autók száma éves összehasonlításban. Forrás: Europe1.fr

Városonként is eltérő a bűncselekmények száma, de például Strasbourgban 220 autót gyújtottak fel, kétszer annyit, mint tavaly szilveszterkor. Thierry Carbiener, a helyi tűzoltóság parancsnoka ráadásul arról is beszámolt, hogy sok esetben a tűzoltók váltak célpontokká, miután kihívták őket a helyszínre.

Videó a strasbourgi állapotokról:

Mint mondta,

fiatalok rendkívül erőszakos és szervezett bandái támadtak a tűzoltókra munka közben.

Azt is hozzátette, hogy olyan csoportokkal állnak szemben, akik pusztán azért gyújtanak fel valamit, hogy aztán megtámadhassák a rendőröket vagy a tűzoltókat.

Az utcákról elszállított kiégett autók Strasbourgban idén újévkor. Forrás: AFP/Frederick Florin

Az adatok szerint országszerte mintegy 400 embert vettek őrizetbe az újév első napján.