Újra munkába álltak a Soros-szervezetek hajói a Földközi-tengeren

Rescue Ship «Lifeline» POLITICS MIGRATION REFUGEE people
13 July 2018, Malta, Valetta: The German rescue boat "Lifeline" is located in the port of Malta, where it has been detained since the end of June. The Ship is not allowed to leave Malta. Photo: Annette Schneider-Solis/dpa-Zentralbild/dpa
Vágólapra másolva!
Háromszázezer euró, vagyis mintegy 96 millió forintnak megfelelő bírságot szabtak ki az olasz hatóságok a Lifeline német nem kormányzati szervezet (NGO) egyik hajójának kapitányára, aki tavaly szeptemberben - 104 migránssal a hajó fedélzetén - megsértette a civil hajókra vonatkozó hatósági tilalmat, és olasz területre lépett. Máltán viszont felmentették a kapitányt. Ezen felbuzdulva, a hírek szerint egyre több civil szervezethez köthető hajó állt újra munkába, így a Sea-Watch 3, az Ocean Viking, a francia Sos Mediterranée és az Orvosok Határok Nélkül (Msf) közös hajója, valamint újraindította földközi-tengeri tevékenységét az Open Arms spanyol szervezet hajója is.
Vágólapra másolva!

A kapitány, Claus Peter Reisch közösségi oldalán közölte az olasz bírósági felszólítást. "Csata csatát követ, rendkívüli bírságot szabtak ki rám Szicíliában, fellebbezni fogok, de mindez nagyon sokba kerül" - írta bejegyzésében a német állampolgárságú kapitány. Az összeget hatvan napon belül kell befizetni az esetleges jogi költségekkel együtt.

A Lifeline migránshajója Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Annette Schneider-Solis

A Lifeline civil szervezet Eleonore nevű hajója tavaly szeptember elsején lépett olasz vizekre. A kapitány döntött úgy, hogy a hatósági tiltás ellenére elindul Szicília partjai felé, miután nyolc napot várakozott a nyílt tengeren. Arra hivatkozott, hogy a fedélzeten tartózkodó 104 fős csoport nem bírja tovább a várakozást, és a helyzet fenntarthatatlanná vált az Eleonorén. Ahogy olasz vizekre lépett, a hajót az olasz parti őrség a szicíliai Pozzallo kikötőjébe kísérte, ahol azóta is hatósági lefoglalás alatt áll.

Matteo Salvini, a Liga vezetője akkor ügyvezető belügyminiszterként megtiltotta az Eleonore olasz vizekre lépését. A Salvini-féle migrációs intézkedéseket a jelenlegi kormány sem törölte el, így a törvények értelmében a civil hajót a maximálisan kivethető 1 millió eurós bírság egyharmadával sújtották.

A Lifeline egy másik hajóját, amelyet szintén Reisch vezetett, 2018 júliusában Máltán foglalták le, miután 234 migránssal kikötött. Reisch ellen bírósági eljárás indult,

La Valletta fellebbviteli bírósága január 8-án felmentette.

Afrikai bevándorlók hagyják el a máltai haditengerészet hajóját a Valletta melletti Floriana város Hay Wharf kikötőjében 2019. április 13-án. Képünk illusztráció. Forrás: MTI/EPA/Domenic Aquilina

Az olaszországi kikötőkben jelenleg a Mediterranea Saving Humans olasz NGO két hajója van lefoglalás alatt.

A német Sea-Watch 3 hajó, amelynek kapitánya Carola Rackete tavaly júliusban szintén megszegte a kikötési tilalmat, a napokban hagyhatta el a szicíliai Palermo kikötőjét, és elindult Líbia irányába.

Ugyanoda tart az Ocean Viking, a francia Sos Mediterranée és az Orvosok Határok Nélkül (Msf) közös hajója, valamint újraindította földközi-tengeri tevékenységét az Open Arms spanyol szervezet hajója is.