Macron volt testőrparancsnoka segíthette a sikkasztással vádolt Renault-Nissan cégvezér szökését

Carlos Ghosn
(FILES) In this file photo taken on April 25, 2019 former Nissan chairman Carlos Ghosn (C) is escorted as he walks out of the Tokyo Detention House following his release on bail in Tokyo. - Former Nissan chief Carlos Ghosn, who was on bail in Tokyo awaiting trial on financial misconduct charges, has arrived in Beirut, Lebanese official and security sources said on December 30, 2019. (Photo by Behrouz MEHRI / AFP) / ALTERNATIVE CROP
Vágólapra másolva!
Emmanuel Macron volt biztonsági főnökének is köze lehetett a Renault-Nissan csoport sikkasztással vádolt korábbi vezetőjének szöktetéséhez - írja francia sajtóértesülések alapján a V4NA. A nemzetközi hírügynökség szerint a francia Marianne című lap egyértelműen megnevezi Alexandre Benallát, aki viszont tagadja, hogy köze lenne Carlos Ghosn szökéséhez. Bár egy-két gyanús részletet azért elárult.
Vágólapra másolva!

Carlos Ghosnt 2018. november 19-én vették őrizetbe Tokióban, és letartóztatták pénzügyi vétségek miatt. Később szigorú korlátozások mellett óvadék ellenében feltételesen szabadlábra helyezték, de alig egy hónapra rá, újabb vádakkal ismét letartóztatták. Azóta házi őrizetben volt.

A cégvezér tavaly december végén azonban Libanonba menekült, ahogy fogalmazott: nem az igazságszolgáltatás, hanem az igazságtalanság és a politikai üldöztetés elől.

A francia titkosszolgálattal hozták összefüggésbe a szökést

Feltehetően több millió euróba került a libanoni-francia-brazil üzletember filmbe illő szökése, melyeket a francia-japán autóipari cég volt vezetője a japán igazságszolgáltatás által felfedezett és nyilvánosságra hozott elsikkasztott vagyonából fedezett - írja a V4NA. Azonban

Ghosn segítség nélkül képtelen lett volna megszökni a házi őrizetből és kijutni Japánból.

A Marianne francia lap egy meg nem nevezett forrására hivatkozva megírta, hogy a gondosan előre eltervezett szökést követően a japán nyomozók rögtön a francia titkosszolgálattal hozták összefüggésbe a történteket.

A V4NA szerint jelenleg több szálon folyik a nyomozás, ám úgy tűnik, hogy az üggyel kapcsolatba hozható egy libanoni hírszerző szervezet, melyhez köze lehet Alexandre Benallának is.

Benalla: Jól hangzik

A francia elnök volt biztonsági főnöke tagadja, hogy bármi köze lenne Carlos Ghosn szöktetéséhez, ugyanakkor azt elismerte, hogy kapcsolatban áll az említett hírszerző társasággal és azzal a török üzletemberrel is, aki a menekítéskor használt két magánrepülő egyikének a tulajdonosa.

Benalla az üggyel kapcsolatban egy Twitter-bejegyzésben azt írta, hogy

de jól hangzik.

Négy embert letartóztattak, kettőt keresnek

A V4NA cikke szerint a hatóságok a Ghosn szöktetésében segítőként részt vett személyek közül

hét embert már azonosítottak.

Segítség nélkül nem tudott volna megszökni a házi őrizetből Carlos Ghosn Forrás: AFP/Behrouz Mehri

Közülük öt embert, a személyzet négy tagját és egy török repülőgép-kölcsönző társaság alkalmazottját Törökországban tartóztatták le. A másik két személyt - akik mindketten amerikai titkosrendőrök, egyikük libanoni származású, a másik pedig egy libanoni nőt vett el - továbbra is keresik.

Ha igaz a Marianne információja, és Alexandre Benallának tényleg szerepe volt a Renault-Nissan csoport volt főnökének megszöktetésében, az komoly francia nemzetbiztonsági kérdéseket vet fel. Mint ismert, Benalla volt Macron testőrparancsnoka, de kiderült róla, hogy egy május elseji tüntetésen rendőrálruhát vett fel és egyetemistákat vert össze, szadista módon. Később az is kiderült, hogy luxuslakást és hihetetlenül magas fizetést kapott az elnöki hivataltól. Macron nagyon nehezen volt hajlandó megszabadulni az agresszív testőrtől. Végül arra kényszerült, hogy nyilvánosan bejelentse: Alexandre Benalla nem a szeretője.