Vizsgálják a lelőtt ukrán repülőgép feketedobozát

Sahriár, 2020. január 8. Mentőegységek dolgoznak egy Boeing 737-es típusú ukrán utasszállító repülőgép roncsdarabjainál az iráni Sahriár város közelében 2020. január 8-án, miután a légi jármű hajnalban lezuhant 167 utassal és 9 fős személyzettel a fedélzetén, kevéssel a teheráni Khomeini Imám repülőtérről történt felszállás után. A szerencsétlenséget senki sem élte túl. MTI/EPA/Abedin Taherkenareh
Vágólapra másolva!
Iráni és ukrán tisztségviselők megkezdték a nyomozást a Teherán közelében lezuhant ukrán utasszállító ügyében - közölte az iráni polgári repülési hatóság pénteken.
Vágólapra másolva!

A vizsgálat fő célja a becsapódás helyszínéről összegyűjtött, megrongálódott feketedoboz adatainak kinyerése és elemzése, amely az IRNA iráni állami hírügynökség szerint már pénteken megkezdődhet.

Irán jelezte: egy-két hónapig tarthat az információk feldolgozása, amelyben szükség esetén Oroszország, Kanada, Franciaország vagy Ukrajna is segíthet.

A teljes vizsgálat egy-két év alatt fejeződhet be Teherán szerint.

- mondta Ali Abedzadeh, az Iráni Polgári Légi Közlekedési Szervezet vezetője.

- tette hozzá.

Az ukrán nyomozók több forgatókönyvvel számolnak, köztük azzal, hogy a repülőgépet egy - az iráni hadsereg által használt - orosz gyártmányú Tor rakétával lelőtték. Egy másik lehetőség szerintük, hogy terrorcselekmény történt.

Mentőegységek dolgoznak egy Boeing 737-es típusú ukrán utasszállító repülőgép roncsdarabjainál az iráni Sahriár város közelében január 8-án Forrás: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

A tisztségviselők közül többen részt vettek a maláj légitársaság MH17-es gépe ügyében folytatott vizsgálatban. A 2014-es szerencsétlenségben a 9M-MRD lajstromjelű Boeing 777-200ER típusú repülőgép 283 utasa és 15 főnyi személyzete életét vesztette. A nyomozók arra jutottak, hogy a gépet kelet-ukrajnai szakadárok lőtték le tévedésből egy Buk-M1-es légvédelmi rakétával.

A TASZSZ orosz hírügynökség arról számolt be, hogy

egy tízfős szakértői csoport elindult Kanadából Teheránba, hogy segédkezzen a nyomozásban.

Szerdán Teherán mellett egyelőre tisztázatlan körülmények között nem sokkal felszállás után megsemmisült az ukrán légitársaság Boeing 737-es gépe 176 emberrel a fedélzetén. A tragédiát senki sem élte túl.

Az Ukrán Nemzetközi Légitársaság PS752-es járatán többségében Kanadában élő irániak utaztak, de afgán, brit, svéd és ukrán állampolgárok is életüket vesztették a szerencsétlenségben. A katasztrófa órákkal az után történt, hogy Irán rakétacsapást mért a szomszédos Irakban két amerikai katonai bázisra, hogy megtorolja Kászim Szulejmáni iráni tábornok meggyilkolását. Az iráni Forradalmi Gárda különleges egységének parancsnokával az amerikai hadsereg egy célzott légicsapásban végzett előző héten.

Több nyugati kormány felvetette annak lehetőségét, hogy

iráni rakéta találta el a lezuhant repülőgépet, vélhetőleg véletlenül.

Ali Rabiei kormányszóvivő visszautasította a vádakat, amelyek szerinte az Irán elleni pszichológiai hadviselés részei, és hangsúlyozta: műszaki hiba történt. Rabiei elmondta: minden olyan ország, amelynek állampolgára utazott a gépen, küldhet szakértőket Iránba, a Boeing pedig kifejezetten kérte, hogy bekapcsolódhasson a feketedobozok információinak feldolgozásába.