A katonai költségvetésből is finanszírozhatják a mexikói határfal építését

Vágólapra másolva!
Egy amerikai fellebbviteli bíróság engedélyezte, hogy Donald Trump elnök és kormányzata a katonai költségvetésből csoportosítson át 3,6 milliárd dollárt az amerikai-mexikói határra tervezett fal építéséhez.
Vágólapra másolva!

Még decemberben egy szövetségi bíróság úgy döntött: a katonai költségvetésből semmilyen összeget nem lehet falépítésre átutalni. Szerdán este azonban egy fellebbviteli bíróság hatályon kívül helyezte ezt a döntést.

Ezzel lehetővé vált egy körülbelül 800 kilométer hosszúságú fal megépítésének finanszírozása.

Igaz, a fellebbviteli bíróság döntésével a bírósági folyamat még nem zárult le, hiszen az ügyet az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság elé vihetik a falépítést ellenző, perelő személyek és szervezetek, de a kormányzat közben megkezdheti az építkezést. Az alkotmánybíróság tavaly júliusban egy hasonló bírósági döntés ügyében már igazat adott a kormányzatnak: akkor arról hozott döntést, hogy a kormányzat jogosan használhat fel a katonai költségvetésből 2 és fél milliárd dollárt a falépítésre.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön a Twitteren elégedettségét kifejezve azt írta: az igazságszolgáltatás "zöld jelzést adott, hogy megkezdhessük a déli határon az iszonyúan szükséges fal egyik legnagyobb szakaszának építését".

A fal teljes megépítése folyamatban van, vagy az előkészületek megtörténtek.

A Fehér Ház közleményben üdvözölte a fellebbviteli bíróság döntését: "Ez a jogállam győzelme. Eltökéltek vagyunk a határok biztonságának megteremtésében, és befejezzük a fal építését." Donald

Trump 2016-os elnökválasztási kampányának egyik fontos ígérete volt az illegális migráció visszaszorítása és ennek érdekében magas falak felhúzása az Egyesült Államok mintegy 3200 kilométeres déli határain. A demokraták nem szavazták meg az ehhez szükséges kiadásokat, és a Trump-kormányzat 2019 elején úgy döntött, hogy a katonai költségvetésből csoportosít át összesen 6,7 milliárd dollárt a falépítésre.