Kiskaput nyithat Norvégia a terroristák számára

Vágólapra másolva!
Felmentett a norvég másodfokú bíróság egy terrorista szervezethez csatlakozó palesztin férfit, azzal az indokkal, hogy nem ítélhetik el a Szíriában elkövetett tetteiért, mert azzal megsértenék a szír bíróság szuverenitását. Ha a Legfelsőbb Bíróság helyben hagyja a másodfokú ítéletet, azzal Norvégia szélesre tárja kapuit a világon máshol mindenütt üldözött terroristák előtt – írja a V4NA.
Vágólapra másolva!

Még a norvég jogtudorok is döbbenten állnak a Fellebbviteli Bíróság tárgyalás nélkül, karácsony után meghozott döntésével szemben, amivel felülírták egy terrorszervezethez csatlakozott palesztin férfi, Jaish Mohamed ellen meghozott elsőfokú ítéletet. A világon mindenütt elítélik a nemzetközi terrorizmust, ezért az ilyen bűncselekményekben Európa minden bírósága eljárást indít, a norvég Fellebbviteli Bíróság most mégis úgy döntött,

semmisnek nyilvánítja a 2017-ben menedékkérőként Norvégiába érkezett Mohamed ellen kiszabott 11 és fél éves szabadságvesztést,

mert nem az ő hatáskörükbe tartozik.

Jaish Mohamed 2014-ben Szíriában csatlakozott az Al-Kaidát támogató Nusra Front milíciához és az ország elhagyásáig a terrorszervezet tagjaként tevékenykedett. A Fellebbviteli Bíróság döntése értelmében ezért vele szemben a szír bíróságnak lenne hatásköre eljárni, de mivel Szíria nem biztonságos harmadik ország, ezért oda nem lehet visszaküldeni a 36 éves palesztin férfit.

A norvég jogszabályok elkülönítik a terrorszervezethez és a terrorista szövetséghez csatlakozás tényét. A harcoló terrorszervezethez csatlakozást a nemzetközi joggyakorlat szerint saját bírósági rendszerük fennhatósága alá rendelik, de a Fellebbviteli Bíróság mostani döntése szerint a „terrorista szövetséghez csatlakozást" az elkövetés helye szerint rendelik vizsgálni. Ily módon úgy értékelték, hogy ha a Szíriában elkövetett bűntett miatt elítélik jogerősen Jaish Mohamedet, akkor azzal megsértik a szír állam és jogrendszer szuverenitását.

Az indoklás szerint a palesztin férfi Norvégiába érkezése óta nem követett el terrorista bűncselekményt, így emiatt nem is lehet elítélni az országban.

„Ha ez az ítélet jogerőre emelkedik, akkor precedenst teremt minden ideérkező külföldi számára.", figyelmeztetett a document.no jobboldali norvég hírportál kérdésére válaszolva Stian Oby Johansen professzor a norvég Tengerjogi Intézet munkatársa. „A bíróság nem hajlandó elítélni egy terrorszervezethez csatlakozó személyt, amiért ő nem lakik Norvégiában.", értelmezte a döntést a jogtudós, aki szerint ez feltehetően azzal jár majd, hogy az

Európába menekülő terroristák első számú célországává válhat Norvégia.

A Legfelesőbb Bíróságnak még van lehetősége, hogy felülbírálja a Fellebbviteli Bíróság döntését, megakadályozva az esetlegesen kialakuló veszélyes joggyakorlatot.