Magyarországnál is nagyobb területen pusztított az ausztrál bozóttűz

ausztrál bozóttűz műholdfelvételen
A Maxar Technologies által közreadott, 2020. január 4-én készített műholdkép a Victoria államban fekvő Orbost környékén pusztító bozóttűz füstjéről. Az október óta tomboló bozót- és erdőtüzek miatt emberek tízezreit kell kimenteni Ausztrália délkeleti térségéből. Ausztrália-szerte 5,5 millió hektárnyi földterület égett le, 21 ember meghalt és több mint ezer ház vált a lángok martalékává.
Vágólapra másolva!
Magyarországnál is nagyobb területen, 103 ezer négyzetkilométeren pusztított a bozóttűz az elmúlt hetekben Ausztrália délkeleti részén - derült ki a kedden nyilvánosságra hozott hivatalos adatokból.
Vágólapra másolva!

A Himaveri japán műhold, valamint az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Earth Observatory honlapjának képein látható az is, amint

az ausztrál tüzek füstcsóvái elérték Dél-Amerika partjait.

Ausztráliában a hét elején valamelyest hűvösebbre és csapadékosabbra fordult az időjárás, amit a tűzoltók igyekeznek kihasználni arra, hogy megakadályozzák a lángok terjedését, mielőtt a hét végén ismét visszatér a rendkívüli hőség.

A Maxar Technologies által közreadott, 2020. január 4-én készített műholdkép a Victoria államban fekvő Orbost környékén pusztító bozóttűz füstjéről Forrás: MTI/EPA/MAXAR TECHNOLOGIES/-

Kedden már megjelentek a bozóttüzek okozta károk becsült számai, az Ausztrál Biztosítási Tanács úgy értékelte, hogy

az elmúlt két napban 485 millió dollárnyi kár keletkezett.

Egy nappal korábban Scott Morrison kormányfő 1,4 milliárd dollárt ígért a helyreállítási költségek fedezésére.

A bejelentés előtt nem sokkal a miniszterelnököt éles bírálatok érték amiatt, hogy túl későn és túl lassan reagált a kialakult válságos helyzetre.

Azért is kritika érte, mert lebecsülte annak szükségességét, hogy kormánya szembenézzen a klímaváltozással, ami szakértők szerint rontotta az oltás hatékonyságát.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnököt ábrázoló falfestmény a Melbourne-től keletre fekvő Tottenhamben 2020. január 7-én Forrás: MTI/EPA/AAP/James Ross

Az ausztrál kormány továbbra is kitart álláspontja mellett, hogy nincs közvetlen kapcsolat a klímaváltozás és az országot pusztító bozóttüzek között. Teszi ezt a közvélemény, valamint az áldozatok haragja, és a tudósok figyelmeztetése ellenére.

Angus Taylor energiaügyi miniszter azt mondta,

nincs szükség Ausztráliában a károsanyag-kibocsátás csökkentésére, dacára annak, hogy három éve szárazság és példátlan bozóttűz sújtja az országot.

Ausztrália a világ károsanyag-kibocsátásához 1,3 százalékban járul hozzá, és az Egyesült Államok után a második az egy főre eső kibocsátás terén. Ezt figyelmen kívül hagyva az ausztrál kormány azt hangoztatja, hogy jutalmazni kellene az országot, mert túlteljesítette a 2020-ra kitűzött károsanyag-kibocsátási céljait.

Tűzoltó az Új-Dél-Wales államban fekvő Ulladulla közelében pusztító bozóttűz helyszínén 2020. január 5-én Forrás: MTI/EPA/AAP/Dean Lewins

A kormány arra hivatkozik, hogy a kibocsátás további csökkentése, különösen, ha az érinti a szén- és gázkivitelt, ártana az ország gazdaságának.

A szeptember óta tartó, eddig 25 ember halálát okozó bozóttüzek ügyében keddi hivatalos bejelentés szerint 183 embert vettek őrizetbe.

Elpusztult kenguru megperzselődött teteme a dél-ausztráliai Kenguru-szigeten 2020. január 6-án Forrás: MTI/EPA/AAP/David Mariuz

Azzal vádolják őket, hogy szándékosan okoztak tüzeket Új-Dél-Wales, Queensland, Victoria, Dél-Ausztrália és Tasmania szövetségi államok területén.

James Ogloff igazságügyi szakértő szerint a tüzek mintegy 50 százalékát gyújtogatók okozták.